«Чіпляє до мурах», – перші враження від фільму «Стоп-Земля»

24 Січня 2022, 16:46
Катерина Горностай на зйомках фільму 1811
Катерина Горностай на зйомках фільму

Фільм уродженки Луцька Катерини Горностай «Стоп-Земля» успішно вийшов у вітчизняний український прокат і вже зібрав чимало схвальних відгуків від глядачів. 

Журналісти Район.Культура зібрали декілька коментарів про стрічку.

«Стоп-земля» – кіно ні про що і про все, від якого неможливо відірватися», – поділився враженнями історик та журналіст Олександр Зінченко.

«Блін, яким крутим фільмом в Україні почався 2022 рік! Це вартувало тих 5 років, вітаю і дякую! Якщо серйозно — давно стільки не ловив флешбеків з свого тінейджерства, давно так не рефлексував про школу і той вологий від подібних хвилювань і розчарувань час. Не пам’ятаю іншого фільму про підлітків, що так відверто, без моралізаторства, пафосу і награної театральщини відображує дійсність. Не пам’ятаю іншого фільму про підлітків, де так природньо звучить українська», — відгукнувся засновник Ukraїner Богдан Логвиненко.

Кадр з фільму
Кадр з фільму

«Бажаю фільму Stop-Zemlia / стоп-земля отримати всі можливі премії. Певний час як перестала ходити на українське кіно через тривалу низку розчарувань. І ось нарешті пречудовий фільм — щирий, справжній, пронизливий. Боже, невже я побачила фільм, де київські підлітки говорять природною, схожою на правду українською? Так, там є русизми і матюки, в кількості наближеній до реального життя. Щоб показати справжні емоції, не потрібен великий бюджет», — написала на своїй фейсбук-сторінці Іванна Коберник, журналістка та телеведуча, радниця міністра освіти України.

Однією з глядачок фільму «Стоп-Земля» стала й Анна Арінархова, засновниця премії «Золотий ліфон». 

«Неймовірне кіно Stop-Zemlia / стоп-земля «Мурашки — це коли душа торкається тіла». Так от, «Стоп-земля» чіпляє до мурах. Світ підліткових переживань переданий так чуттєво, так тепло і ніжно.Глибоко, з розумінням, повагою. Непрості стосунки з токсичними батьками. Проблеми вибору, самоідентифікації. І, звісно ж, почуття! Ти прокидаєшся і розумієш: «Я закоханий у цю людину». Це як скурити косяк. Все ніби нормально. А потім у одну мить тебе накриває», – каже Анна Арінархова.

Також вона виділила декілька моментів з фільму, які її найбільше зачарували:

«1. Цілковито україномовний Київ. Такий природній, без фальші. Навіть на дискотеці – лише україномовна музика. І звучить – неймовірно! Підліток з Донбасу лиш раз запитав: «Як української сказати «предвкушение»?» Так органічно, що ти цілковито віриш у цей Київ. З такими впізнаваними панельками, огородженими майданчиками. І з українською.

2. Неймовірна акторська та режисерська робота.Акторам вдавалося одним мимохідним поглядом передати всплеск феромонів, закоханість, невпевненість. Це просто нереально.Або ж без слів, без дій передати цілковиту відсутність почуттів! Одним словом, друзі, рекомендую з усіх сил».

Кадр з фільму
Кадр з фільму

Своїми враженнями від перегляду фільму поділилася й Радослава Кабачій – журналістка, менеджерка проєктів у сфері культури Міжнародного фонду «Відродження».

«В кінотеатрі ми зустріли двох колежанок, які теж прийшли на сеанс і їхні враження були кардинально різними. Одна сказала: «У мене було все так само!», а інша, у котрої донька десь такого ж віку, як Маша і Ко: «Це якийсь паралельний світ, з яким я оце щойно познайомилася», – поділилася журналістка.

«Я наводжу ці цитати, бо вони, певно, найкраще й характеризують враження, які можуть скластися у глядача. Для мене, яка вчилася в київській школі у 2000-х все майже так і було. Хіба ми одягалися трохи інакше. А для тих, хто вчився в інший час чи інших місцях, ця історія справді може видатися чимось позапланетним, нетутешнім. Бо як не крути, ми живемо у світі стереотипів, де підлітки – це лише «малі діти, яких цікавить лише ТікТок».. Чи ні?»Також вона додала, що відразу відчула, що «це не професійні актори, що вони надто чесні і справжні» й, на її думку, це «найкраща фішка фільму, те, що зробило його таким крутим», – додає Радослава Кабачій.

«Кіно про українських підлітків, їхні питання та пошуки, про дружбу та кохання, про зародження сексуальності, про зв'язок з батьками, про те хто вони. Мені особисто дуже сподобалося. Згадала свої підліткові кохання, дискотеки і розбите серце. Вийшовши з зали, захотілося перечитати свої шкільні щоденники. Дуже рекомендую!», – прокоментувала фільм Зю Побережнюк – дизайнерка колажів.

Кадр з фільму
Кадр з фільму

Сама Катерина Горностай після виходу її фільму у прокат дала безліч коментарів про свою роботу. Вона надіється, що ця стрічка допоможе людям, особливо підліткам, знайти розуміння від інших та дати раду своїм переживанням.

Судячи з відгуків, дебют режисерки – вдалий. Фільм до вподоби як підліткам, так і їх батькам. Цього й прагнула сама режисерка при створенні кінострічки.

 Журналісти Район.Культура поспілкувалися із Катериною Горностай  щодо успішності фільму. Але режисерка поки заперечує глобальний успіх стрічки.

«Щодо визнання ще рано говорити, ось сьогодні будуть лише перші цифри після першого вікенду. Поки що надіюсь що ми трохи затримаємось в прокаті, але як буде – невідомо», – прокоментувала режисерка.

Читайте також: «Любов і блогери» – гумор чи все-таки сатира

Трейлер фільму «Стоп-Земля»:

Читайте також: У прокат вийшов фільм режисерки з Луцька

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024