Найвідомішим ілюстраціям «Енеїди» – 55 років

27 Вересня 2023, 19:00
Ілюстрація Анатолія Базилевича ФОТО 3831
Ілюстрація Анатолія Базилевича

Перші три частини поеми «Енеїда» Івана Котляревського вийшли друком 225 років тому, у 1798 році. До наших днів цю поему перевидавали величезну кількість разів.

Ілюстрували цю книгу і видатні українські художники ХХ століття. Так, у 1936 році побачила світ «Енеїда» з ілюстраціями Мирона Левицького, у 1937 році – з ілюстраціями Михайла Дерегуса, а у 1948 році – з ілюстраціями Івана Їжакевича та Федіра Коновалюка. Відомо і кілька відповідних малюнків Георгія Нарбута. Про це йдеться на сайті Бібліотеки українського мистецтва.

Однак найпопулярнішою версією «Енеїди» стала книга, яку проілюстрував художник Анатолій Базилевич. Книга з його ілюстраціями вийшла другом у 1968 році у видавництві «Дніпро», її перевидавали 17 разів. Тож і найвідомішим ілюстраціям – ювілейні 55.

Ілюстрація Анатолія Базилевича

Визначальними рисами ілюстрацій Базилевича до «Енеїди» Котляревського є віртуозне володіння мистецтвом рисунку, майстерність у передачі психологічного стану літературних персонажів, гостре, суто українське почуття гумору, а також лаконічна й виразна графічна мова. 

Ілюстрація Анатолія Базилевича

Троянці — насправді, це українські козаки — не визнають перемоги над собою ні земних, ні небесних сил: ніщо не може зламати їхнього патріотичного духу відновлення своєї державності. 

Ілюстрація Анатолія Базилевича

Ілюстрації сповна передають філософсько-іронічне ставлення української нації до, здавалось би, невідворотних, пригноблюючих подій свого буття. Індивідуальність українського народу схоплена у веселих, життєрадісних образах. 
 
 
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024