«До нас прийшла весна!»: в луцькій Галереї мистецтв відкрили Весняний салон-2024

24 Березня 2024, 17:58
Весняний салон РЕПОРТАЖ 730
Весняний салон

Оптимістична палітра, великі й малі формати, унікальні авторські рефлексії – в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрили «Весняний салон 2024». 

Традиційна подія в просторі волинських митців привернула увагу молоді, педагогів і студентів луцьких вузів, фахівців і поціновувачів сучасного українського мистецтва. Презентацію салону 22 березня відвідала журналістка Район. Культура.

В експозиції виставки представили окремі твори й тематичні серії авторства 41 митця та мисткині. Про це першим глядачам розповіли голова ВО НСХУ Володимир Марчук, заслужена художниця України Тетяна Ядчук-Богомазова і мисткиня Наталія Мелесь.

«Ми проводимо такі салони щороку, і вони користуються популярністю серед глядачів. І хоча його назва «Весняний», ми не обмежуємо авторів сезонною тематикою, а надаємо майданчик для демонстрації нових творів, написаних протягом крайніх років. Свіжість, новизна, експеримент – ось що нам цікаво на таких виставках», – прокоментував експозиційний ряд голова волинського осередку Володимир Марчук.

«Участь в салоні взяли 41 художник, які працюють у різних техніках: це олійний живопис, батик, акварель, пастель, мішані техніки, вироби з натуральної шкіри. Стосовно загальної теми, на мою думку, це є своєрідне ствердження настрою, який зараз ми зараз переживаємо, налаштування на оптимізм і надію», – поділилася думками Тетяна Ядчук-Богомазова.

«Ми дякуємо за можливість проводити такі виставки нашим захисникам. І я помітила, що часто люди, які йдуть мимо на базар, абсолютно не дотичні до мистецтва, заходять випадково сюди і не вискакують одразу, а йдуть далі – до кінця залу. І вони вдячні – кажуть, як це потрібно в цей час. І це дуже важливі речі. Слава богу, що в нас це є. Ми живемо й насолоджуємося маленькими моментами радості, які в нас лишилися», – розповіла про свої спостереження спілчанка Наталія Мелесь. 

До слова, фрагмент її роботи на салоні «Скажи «пуцьвірінок» можна побачити на афіші події.

«Весняний салон 2024» як збірна виставка презентує творчі напрацювання дуже різних митців, як за життєвим, так і академічним і живописним досвідом. Поряд з полотнами авторів старшого покоління Петра Собка, Леоніда Литвина, Олени Бурдаш увазі глядачів представлені картини Світлани Костукевич, Тетяни Ядчук-Богомазової, Оксани Ядчук-Мачинської, Едуарда Бєльського, Світлани Байдукової, Зеновії Рубан і Зоряни Рубан, Ольги Кучми, Наталії Мелесь, Романа Петрука, Катерини Слоти, Катерини Ганейчук, Оксани Свіжак

До вернісажу подали свої твори педагоги луцьких мистецьких освітніх закладів Тетяна Прокопович, Ольга Каленюк, Людмила Салинська, Андрій Русанович.

Постійні відвідувачі й нові гості галереї побачать авторські напрацювання вільних луцьких митців Євгена Понагайби, Володимира Бартошика, Володимира Мороза, Володимира Колодніцького, Ольги Дашкевич, Галини Рожанської, а також Іштвана Куса, Андрія Горбаля, Наталії Сацик, Катерини Фелістович, Олени Звягінцевої, Олександра Наумюка, Вадима Савули, Ольги НавротюкАнастасії Малімон, Маркіяна Русановича, Марти Муравець, Вікторії Жиденко, Олексія Синюка, Ігоря Лукановського.

«Ми запрошуємо талановиту амбітну молодь до участі в наших виставках, і нас дуже радує, що з кожним новим мистецьким проєктом в нашій галереї з’являються нові імена, які подають оригінальні сучасні твори. Адже кожне покоління має власне бачення світу. Молодь використовує інноваційні матеріали, творить у новітніх техніках, які з’являються в ХХІ столітті. Одночасно з молодими художниками в галерею приходять нові глядачі, яким це цікаво. Спілкуються люди різних поколінь, і це дуже добре», – зауважив Володимир Марчук.

Обговорення творів живопису й фотосесії з авторами біля картин, жваві розмови за фуршетом – «Весняний салон 2024» звично став місцем активного фідбеку митців з глядачами.

Чим запам’ятається салон лучанам?

«Різноманітність! Подобається те, що багато різних технік, творів молодих митців. Мені, зокрема, сподобалися картини студентів кафедри образотворчого мистецтва Волинського національного університету. Сподобалося те, що тут є роботи на різний смак. Багато картин, які пробуджують думку, і до яких кожен може віднайти власні асоціативні ряди», – поділилася враженнями лучанка Ірина.

«Виставки в галереї для мене вже 10 років є місцем зустрічі з моїми найкращими друзями, поціновувачами мистецтва. Роботи різні, автори – люди різного віку, і це мені дуже цікаво – пізнавати світ через мистецтво визнаних майстрів, молодих художників. Особливо, коли ми особисто знайомі, можна поспілкуватися. Мені подобається знайомитися з новими митцями», – розповів постійний відвідувач Володимир Дзюрбей.

«Приємно, що виставка різнопланова. Є фахові роботи високого класу, як наприклад, твори Оксани Свіжак – класичний живопис, супер! І сучасні теж гарні. Кожен знайде тут щось хороше, і це дуже важливо», – висловився фотохудожник Віктор Чухрай.

«Художній салон – це завжди «вінегрет». Різні смаки, різні стилі… Тут є багато відомих для мене прізвищ, багато молоді», – пожартував фотохудожник Євгеній Боярчук і пішов вивчати експозицію виставки.

«Прийшла весна, і твори цього салону транслюють цей настрій – сподівання на оновлення, надію на краще, розраду для людей в час перманентних стресів. Коли в новинах зараз можна прочитати про обстріли українських міст, трагедії й теракти, то година, проведена тут, – це сеанс арттерапії для мого ментального здоров’я», – висловилися глядачка Лідія.

«Весняний салон 2024» відкритий для живого огляду і працюватиме протягом 3 тижнів. Під час роботи вернісажу можна познайомитися з авторами, які чергуватимуть у Великій залі.

Фото – Володимира ДЗЮРБЕЯ, Маші ПИЛИПЧУК, Олега БУРЛАКИ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024