В Україні стартував перший тиждень поезії

16 Березня 2024, 18:36
Фото ілюстративне 1420
Фото ілюстративне

В Україні розпочався Національний тиждень читання поезії. Темою тижня поезії у 2024 році є Дім, гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому».

Про це повідомили в Українському інституті книги.

В інституті зауважують, що тиждень поезії в Україні відбуватиметься вперше і є гарною можливістю відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

«Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна», – йдеться у повідомленні.

В Інституті створили інтерактивну мапу заходів Національного тижня читання поезії. Це інструмент, який містить дані про місця і події. Кожен охочий може переглянути мапу, обрати найближчі місця проведення та відвідати їх. Понад 500 подій відображені на карті у хронологічному порядку. Карта періодично оновлюватиметься.

Події відбуватимуться і за кордоном, зокрема, у Бельгії, Італії, Литві, Нідерландах, Німеччині, Південні Кореї, Польщі, Словаччині, Чехії, Грузії, Франції, США. 

У Гаазі проведуть поетичний вечір, присвячений пам’яті Максима Кривцова «Я мрію про море та серфінг і великих чайок», що організовує Фундація «Ватага».

Читайте також: У Рівному відкрили виставку, присвячену Максиму «Далі» Кривцову

«Читання поезії має розрадити і підтримати  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – зазначає директорка Українського інституту книги  Олександра Коваль

В межах тижня поезії проходитиме і марафон військової поезії. Його координаторкою стала українська поетка та культурна менеджерка з Луцька Тетяна Власова. Марафон відбуватиметься у соціальних мережах «Фейсбук» та «Інстаграм» Акція проходить у партнерстві з літературною агенцією OVO. У межах марафону всіх охочих закликають публічно читати або публікувати у соцмережах вірші поетів-військовослужбовців та поеток-військовослужбовиць.

Читайте також: Тетяна Власова стала амбасадоркою мистецького проєкту Космогонія

У рамках акції запустять два спецпроєкти з популяризації поезії у цифрових форматах. Перший проєкт здійснений із медіасервісом MEGOGO і буде присвячений класичній поезії, розстріляному відродженню, шістдесятникам, постмодерністам. Плейлист «[М] Поезія» перенесе кожного слухача та слухачку у світ поетичного слова. Добірка поезії в аудіоформаті на ресурсах MEGOGO буде доступна з понеділка – 18 березня. 

Другий спецпроєкт Український інститут книги запустив із сервісною соціальною мережею про книги LitCom. Це партнерство подарує українцям Аудіоантологію сучасної української поезії «доДому». До неї увійдуть понад 30 текстів, присвячених концепту дому: відчуттям затишку і важливості родинної пам’яті, особистим тривогам через небезпеку його втрати, тугу за ним та безумовній потребі повернення. Антологія сучасної української поезії «доДому» буде доступна для безкоштовного прослуховування не лише в Україні, а й за кордоном із 21 березня в мобільному застосунку LitCom (Android та iOS).

До промоції тижня читання поезії також долучився Кіт Інжир, якого створила рівненська художниця та поетка Олена Павлова. Кіт Інжир долучився до створення посібника для вчителів «Як провести тиждень читання поезії у школі: 5 порад від Кота Інжира».

Слідкувати за активностями тижня поезії можна за хештегом #тижденьпоезії2024.

Читайте також: Кіт Інжир та Стус: плакат художниці з Рівного продали на благодійному аукціоні за понад 60 тисяч гривень

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024