У Рівному відкрили виставку, присвячену Максиму «Далі» Кривцову

12 Лютого 2024, 20:36
У Рівному відкрили виставку, присвячену Максиму «Далі» Кривцову 939
У Рівному відкрили виставку, присвячену Максиму «Далі» Кривцову

У Рівному презентували виставку фоторобіт поета та військового Максима Кривцова «Далі: Я поверну собі своє життя».

Захід відбувся у Мистецькому цоколі 10 лютого за підтримки Рівненської обласної філармонії разом з Громадською організацією «Молодіжна платформа «Яскраво». Батьки, родичі, друзі та ті, кому близька творчість Максима Кривцова прийшли, щоб вшанувати пам’ять митця. Побувала там і журналістка Район.Культура.

Зі столиці виставку привезли Ірина Дідик та Поліна Корольова. Над її створенням працювали ще за життя автора, тому організатори встигли обговорити концепцію. Сама ж експозиція складається з 24 фоторобіт і доповнена поезією Максима Кривцова. 

Ірина Дідик та Поліна Корольова

Над оформленням виставки працював рівненський фотохудожник Йосип Гусак. Повідомляє ведучий заходу Юрій Штін.

Одна з організаторок Поліна Корольова розповідає, що не була знайомою з Максимом Кривцовим, проте бажання привезти виставку в рідне місто поета для неї стало важливою ініціативою.

«Я особисто Максима не знала, але я знала людей, які організовували виставку у Києві і зі мною зв’язалася Ірина і сказала, що потрібно було привести в Рівне, тому що звідси, власне, Максим. Так з’явилася ця ідея. Потім ми сконтактувалися з сім’єю. Виявилося, що сім’я також хотіла організувати виставку, проте їм потрібна була допомога, тому ми скооперувалися», – каже дівчина.

Читайте також: Поет спеціальних операцій: зняли документальний фільм про вбитого Росією Максима Кривцова

Поліна поділилася, що команда організаторів виставки хвилювалася щодо кількості присутніх, проте їхні сумніви розвіялись, коли вони побачили у залі достатньо багато людей, переважно молодь.

«Чесно кажучи, ми переймалися з командою чи прийде багато людей, тому що у Києві люди стояли у черзі годину, і дуже хотілося, щоб у Рівному було так само. Була ця пам’ять про нього, тому що в нашій культурі дуже потрібні такі заходи, дуже потрібні ініціативи з пам’яті, тому що, я впевнена, що в Києві частина людей, це були рівненські друзі або знайомі Максима. На жаль, у нас багато молодих людей, котрим потрібна культура для споживання, потрібна культура для самопрезентації. Немає такої можливості – їдуть в Київ або в Івано-Франківськ, або в Львів. Будемо робити все можливе, аби якнайбільше таких ініціатив у нас з’являлось».

Також вона проанонсувала, що згодом виставка буде представлена у іншому закладі Рівного. Планують з командою надалі створювати заходи пам’яті Максима, зокрема, презентацію нового тиражу книжки.

Випускова редакторка «Наш формат» Наталія Коваль, яка працювала над збіркою «Вірші з бійниці» виступила з промовою. Вона знала Максима Кривцова понад 10 років, познайомилась на Літній літературній школі і відтоді постійно тримала з ним зв’язок.

«Коли я дізналася, що наше видавництво буде видавати вірші Максима і буду працювати над цим, мені подвійно стало радісно. Я людина, яка знає його довгий період часу. Насправді ми зробили цю збірку так, як запланував собі Максим, з фотографіями, з всіма різними елементами. Звісно дуже хотіла, щоб він був на презентації, але я впевнена, що він тут разом з нами», – ділиться редакторка.

Наталія Коваль

Упродовж виставки присутні мали змогу отримати листівку за донат від 50 гривень, а також взяти участь у благодійному аукціоні. Зібрані кошти – близько 30 тисяч гривень – передадуть у фонд імені Максима Кривцова, яким опікується його матір, що в свою чергу підуть на збереження пам'яті героя або на підтримку побратимів. Після донату учасники виставки могли взяти участь у розіграші двох квитків на Міжнародний фестиваль органної музики «Органний собор – 2024».

На події була присутня родина загиблого поета-воїна – двоюрідна сестра Олена, батько і матір Максима Олександр та Надія Кривцові.

Батько прочитав вірш сина «Військова пісня» зі збірки «Там, де вдома» та проспівав вірш зі збірки «Вірші з бійниці». 

«Ця мелодія прийшла мені нещодавно, я щоранку перечитую вірші Максима. Я вже не раз їх всі читав, але цього разу один з віршів мені просто прийшов, як мелодія», – ледь стримується від плачу Олександр Кривцов.

Олександр Кривцов

Мама Максима Надія Кривцова поділилася спогадами про сина та його мріями. Митець хотів, щоб його тексти читали.

«Колись я прочитала легенду, що коли помирає людина з неба падає зірка. Я не згідна з цим, я думаю, що із загибеллю нашого сина зірка не впала, вона світить, освітлює і зігріває не холодом, бо зірки холодні, а зігріває теплом усіх на землі».

Виставка триватиме до 24 лютого, вхід безкоштовний.

Надія Кривцова

Читайте також: «Неможливо уявити масштаб його душі»: у Рівному попрощалися з військовим та поетом Максимом «Далі» Кривцовим

Довідково: Максим Кривцов загинув у російсько-українській війні 7 січня 2024 року. Був кулеметником, спецпризначенцем Сил спеціальних операцій, поетом і фотографом. Учасник Революції Гідності у 2013-2014 роках, доброволець ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. У 2022 році знову добровольцем пішов на фронт.

У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Вірші Максима Кривцова також виходили в збірках: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни».

Сестра Олена

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024