В Україні відтворили вишиванку дочки гетьмана Павла Скоропадського з віднайденого портрета

10 Березня 2024, 20:23
Реконструйована вишита сорочка Єлизавети Скоропадської від бренду Etnodim 450
Реконструйована вишита сорочка Єлизавети Скоропадської від бренду Etnodim

Український бренд етнічного одягу Etnodim відтворив вишиту сорочку дочки гетьмана Павла Скоропадського Єлизавети Скоропадської, за картиною, яку вважали втраченою.

Про це йдеться на сайті бренду.

Портрет Гетьманівни Скоропадської раніше вважався зниклим, аж доки до Музею Гетьманства не звернулася Катерина Шаль із німецького містечка Оберстдорф. Жінка повідомила, що втрачена картина вже 40 років висить у їхньому родинному будинку.

Віднайдений портрет Єлизавети Скоропадської

«Робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та фотографії Скоропадської. У розробці орнаменту та крою сорочки Скоропадської у нагоді стали експертиза в регіональних особливостях Полтавської вишивки, відкриті діджитал архіви приватного зібрання «Відкрита скриня» та колекції Музею Івана Гончара», – інформують на сайті бренду.

Портрет надалі зберігатимуть у Німеччині, поки триває повномасштабна війна Росії проти України. Відновлену вишиту сорочку від Etnodim передали до колекції Музею Гетьманства.

Копію реконструйованої сорочки можна придбати на сайті бренду.

Довідково: Єлизавета Скоропадська – скульпторка, громадська діячка та амбасадорка України з козацького старшинського роду Скоропадських, родовід яких ведеться з 17 сторіччя, жила в еміграції, але обов'язком вважала покласти життя на користь країни.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024