Збірка віршів загиблого поета та військового з Рівного Максима Кривцова вийшла друком у Польщі

24 Лютого 2024, 20:55
Максим Кривцов 648
Максим Кривцов

У польському видавництві Pogranicze вийшла друком збірка віршів Максима Кривцова «Ток-шоу Війна» (Talk-show Wojna).

Про це пише «Читомо» з посиланням на сайт видавництва.

Збірка вийшла в межах четвертої серії «Перед лицем війни. Бібліотека української поезії» із двомовних збірок поезій українських авторів, які творили з 2014 року, виданих польською фундацією «Пограниччя» у співпраці з львівським видавництвом «Джезва».

Польською мовою книжку переклала Анета Камінська. Редактори четвертої серії Бібліотеки української поезії «Перед лицем війни»: Ірина Мулярчук і Кшиштоф Чижевський.

«Не знаю, що було раніше — поезія чи війна, але з 2014 року, коли Максим Кривцов пішов добровольцем до Національної гвардії України, він невтомно пише. Війна стала сезоном. Писав дедалі різкіше, дедалі менш поетично. Його мрії ховалися в окопах. Він спустився крізь послідовні кола пекла. Написав нові фрагменти української «Іліади». Лише грецькі боги мінялися обличчям із рівненськими, де він народився, і яких забрав із собою на фронт», — висловився польський літератор і куратор проєкту «Пограниччя» Кшиштоф Чижевський.

Читайте також: У Рівному відкрили виставку, присвячену Максиму «Далі» Кривцову

Також на ютуб-каналі фундації «Пограниччя» вийшло відео, де Сташек Чижевський та Ірина Мулярчук читають польською мовою останній вірш зі збірки «Ток-шоу Війна» — «Моя голова котиться від посадки до посадки…». Автор портрета Максима Кривцова — Вєслав Шумінський.

Придбати книжку можна за посиланням. Її вартість — 25 злотих (240 грн).

Портрет Максима Кривцова авторства Вєслава Шумінського

Крім того, у межах четвертої серії Бібліотеки української поезії «Перед лицем війни» уже видали збірку Дмитра Лазуткіна «Індійський океан» (Ocean Indyjski) і збірку Назара Федорака «Малокрів’я» (Niedokrwistość).

Pogranicze — польське видавництво, що є частиною програми діяльності польської фундації «Пограниччя».

Довідково: Максим Кривцов загинув у російсько-українській війні 7 січня 2024 року. Був кулеметником, спецпризначенцем Сил спеціальних операцій, поетом і фотографом. Учасник Революції Гідності у 2013-2014 роках, доброволець ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. У 2022 році знову добровольцем пішов на фронт.

У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Вірші Максима Кривцова також виходили в збірках: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни».

Читайте також: «Неможливо уявити масштаб його душі»: у Рівному попрощалися з військовим та поетом Максимом «Далі» Кривцовим

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024