У Страсбурзі відкрили виставку фотографій українських дітей, чиї домівки постраждали від російської агресії

20 Лютого 2024, 12:09
Фото Юрія Білака ФОТО 403
Фото Юрія Білака

Французький фотограф українського походження Юрій Білак відзняв серію світлин, на яких зображені українські діти, чиї домівки, села та міста постраждали від російських бомбардувань та окупації.

Експозицію «Світанок» у Палаці Європи в Страсбурзі до другої річниці повномасштабної війни відкрив заступник генерального секретаря Ради Європи Бьорн Берге. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ці діти повинні бути в школі, грати з друзями, проводити час зі своїми сім'ями. Думати про майбутнє. міжнародна спільнота - всі ми - повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну, і ми повинні мати волю і витримку робити це стільки, скільки буде потрібно», – сказав Бьорн Берге. 

Він нагадав, що сотні дітей були вбиті, понад тисячу поранених, а десятки тисяч українських дітей були викрадені і відправлені до Росії, Білорусі або на українські території, що перебувають під російською окупацією. 

«Важливо, щоб ми ніколи не забували, що за всією цією статистикою стоять конкретні діти, чиї життя були зруйновані безпосередньо внаслідок жахливих злочинів Росії», – додав Берге.

«За допомогою цих потужних фотографій Юрій Білак розкриває сувору реальність дитинства, затьмарену наслідками російської агресії, і нагадує нам про радощі та безпеку, яких несправедливо позбавлені ці юні душі», – сказав на відкритті постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк

За його словами, це нагадування про спільний обов'язок захищати невинних дітей і невтомно працювати заради світу, де мир, діалог і дипломатія переважають над війною та агресією.

Юрій Білак народився у Франції в українській родині, яка потрапила туди після другої світової. Він фотографує Україну з 2014 року, фіксував події Революції Гідності, російсько-української війни, жив та знімав на Гуцульщині, спускався у шахти Донбасу.

З початком повномасштабної війни Білак зняв також проєкт про дитинство в зоні бойових дій. Кожна фотографія розповідає історію раптового зламу, зміни щасливої дитячої долі. На фотографіях діти з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, Чернігова, Новоселівки, Ягідного, Лукашівки, Маріуполя та Вінниці. До кожної світлини додали також коротку історію про долю зображеної на ній дитини.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024