Чому освячують свічки на Стрітення: пояснення ПЦУ

02 Лютого 2024, 09:09
Свічки 2966
Свічки

На Стрітення Господнє православні віряни згадують євангельську подію, коли на 40-й день після Різдва Ісуса Христа, виконуючи тогочасний закон, Богородиця та праведний Йосиф Обручник принесли Богонемовля до храму, щоб посвятити його Богові і віддати за нього символічну пожертву.

Цьогоріч, за новоюліанським календарем, свято відзначають 2 лютого. На сторінці Православної церкви України розповіли про свято та пояснили, чому віряни освячують у цей день свічки. 

«Це свято є унікальним за своєю богослужбовою традицією, адже воно водночас присвячене прославленню і Спасителя, і його Пречистої Матері. Серед богослужбових особливостей – чин малого освячення води, а також чин освячення свічок. Особливе освячення свічок – відносно нова традиція, яка поширилася на наших землях з XVII століття. Її основоположником вважають Київського митрополита і святителя Петра Могилу, який у своєму відомому «Требнику» 1646 року помістив кілька нових чинопослідувань, серед яких був і чин благословення та освячення свічок на Стрітення Господнє», – пояснюють у церкві.

Читайте також: Новий церковний календар: свята та іменини у лютому

За словами ПЦУ, загалом традиція освячення свічок походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день свята Стрітення хід містом із запаленими світильниками, які благословлялися священниками. Ця процесія символізувала входження Господа Ісуса Христа – Світла для світу – до Єрусалимського храму. А символічний зміст цього полягав у тому, щоби нагадати про Світло Христове, яке просвітлює всіх.

«Стрітенським» свічкам приписують різні надприродні властивості, побутує багато народних забобонів про «захист» від грому, блискавки, пожежі тощо. Але не варто впадати у неправдивий містицизм чи маловір’я: оберігає не свічка, а – Господь», – кажуть церковники.
Церковна свічка – це символ, а не талісман чи магічний амулет, – пояснюють у ПЦУ. Це видимий символ молитовного звернення людини до Бога. Немає жодних церковних приписів щодо вимоги, наприклад, нести запалену свічку аж додому, щодо строків її зберігання, або щодо матеріалу, з якого вона має бути виготовлена. Це все традиції, які пов'язані з тим, що у свято Стрітення свічки освячують за особливим чином, тому і увага до них – особлива.
«До «стрітенських» свічок варто ставитись благоговійно і з пошаною, як і до будь-якої іншої освяченої речі. Їх можна засвічувати вдома, під час домашньої молитви. У молитві освячення священник просить Христа Спасителя освятити ці свічі світлом його благодаті: «Дай, Милостивий, щоб, як це світло, огнем видимим запалене, проганяє нічну пітьму, так щоб серця наші, огнем невидимим, цебто світлістю Духа Святого, просвічені, оминули сліпоту всіляких гріхів; щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Тобі благовгодне і для нашого спасіння благопотрібне, і щоб сподобитися нам перемогти темні небезпеки цього світу і досягнути світла безперестанного», – розповідають у церкві.
Читайте також: Чому не перенесли дату Великодня: перехід на новоюліанський календар
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024