Дві українські книги відзначили у США як видатні видання країн світу 2024

21 Січня 2024, 16:04
Фото ілюстративне 792
Фото ілюстративне

Національна секція США Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (The United States Board on Books for Young People, USBBY) уклала перелік видатних книжок з країн світу 2024 року (Outstanding International Books List 2024).

До списку увійшли книжки «Жовтий метелик» Олександра Шатохіна та «Хто зробить сніг» Мар’яни Прохасько й Тараса Прохаська. Про це пише «Читомо» з посиланням на сайт USBBY.

Сайлентбук «Жовтий метелик» Олександра Шатохіна — це «тиха книжка» про життя після війни, розбитої та обмеженої війни.

«Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковувань та страху, що дає війна. Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу. Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною. Дівчинка — це власне Україна — та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства. Зустрічаючи метеликів, незважаючи на все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватись, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити…», — ідеться в анотації.

Книжка вийшла у видавництві Старого Лева 2022 року. Журі USBBY відзначило сайлентбук в англійському перекладі від видавництва Red Comet Press зі США. Книжка увійшла до переліку в категорії «Горе і невідомість».

Книжка «Хто зробить сніг» вийшла 2013 року у Видавництві Старого Лева.

«Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг…», — ідеться в анотації.

В перекладі вона надрукована видавництвом Elsewhere Editions (переклад Бориса Дралюка та Дженіфер Крофт). Книжка увійшла до переліку в категорії «Примхливість і уява».

Перелік видатних книжок склали члени Комітету національної секції USBBY Сара Перріш, Рейчел Розберрі, Тіффані А. Торнтон, Марія В. Акеведо, Ґассі Льюїс, Лінді Павонетті, Даніл Бейлен, Сандіп Вілсон та Лінді Парсонс.

Повний перелік книжок, що увійшли до переліку Outstanding International Books List 2024, а також промову журі про кожне з видань можна переглянути за посиланням

Комітет обирав книжки, що «є найкращими зразками дитячої літератури з інших країн, знайомлять читачів у США з видатними авторами та ілюстраторами з інших країн, допомагають дітям у США побачити світ з інших точок зору, розкривають тему, яку не порушують в дитячій літературі в США та демонструють виразний культурний колорит».

Нагадаємо, що раніше книжка «Хто зробить сніг» увійшла до рейтингу найкращих книжок для дітей та підлітків 2023 року від The New York Times, а «Жовтий метелик» — до переліку 100 найкращих книжок-картинок зі всього світу від міжнародної мистецької платформи dPICTUS.

Окрім того, сайлентбук Олександра Шатохіна став найкрасивішою дитячою книжкою за версією конкурсу«Найкращий книжковий дизайн-2022», а книжка Прохаськів стала переможницею конкурсу «Книга року ВВС-2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС-2013», а також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024