Сайлентбук «Жовтий метелик» увійшов до переліку 100 найкращих у світі книжок-картинок

02 Березня 2023, 13:34
Фрагмент сайлентбуку «Жовтий метелик». Зображення із сайту ВСЛ 697
Фрагмент сайлентбуку «Жовтий метелик». Зображення із сайту ВСЛ

Оголосили 100 найкращих книжок-картинок зі всього світу. Серед них опинився сайлентбук (книжка без слів) «Жовтий метелик» Олександра Шатохіна.

Про це 27 лютого повідомила на сторінці у Facebook координаторка фестивалю «Книжкового Арсеналу» Юлія Козловець, яка брала участь у роботі журі.

«До поточної добірки «100 видатних книжок про ілюстрації» входять видання, які відзначили найбільше запрошених кураторів, а також еклектичне поєднання книжок про ілюстрації з усього світу», – пишуть на сайті платформи dPictus, де і обирали видання.

Фрагмент сайлентбуку «Жовтий метелик». Зображення із сайту ВСЛ

«Для мене радісно та почесно долучитися до групи кураторів платформи dPICTUS, та бути дотичною до формування цьогорічного списку 100 найкрасивіших книжок-картинок зі всього світу, які будуть представлені протягом року на найбільших книжкових ярмарках, перша з яких ярмарок в Болоньї!» — додала Юлія Козловець.

Сайлентбук «Жовтий метелик» Олександра Шатохіна — це «тиха книжка» про життя після війни, розбитої та обмеженої війни, зазначають у анотації на сайті «Видавництво Старого Лева».

«Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковувань та страху, що дає війна. Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу. Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною. Дівчинка — це власне Україна — та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства. Зустрічаючи метеликів, незважаючи на все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватись, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити…» – йдеться у тексті.

Фрагмент сайлентбуку «Жовтий метелик». Зображення із сайту ВСЛ

Повний перелік зі ста видань можна переглянути за посиланням.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024