Вірші поета та військового з Рівного Максима Кривцова перекладуть англійською

18 Січня 2024, 10:41
Фото з фейсбук-сторінки Максима Кривцова 1887
Фото з фейсбук-сторінки Максима Кривцова

Театральний режисер та ініціатор проєкту «Стус-фест» Алекс Боровенський розповів, що працює над проєктом, пов'язаним із перекладом віршів загиблого поета і військового Максима Кривцова.

Про деталі проєкту він розповів в етері програми «Культура на часі» на Суспільне Культура.

Боровенський поділився, що активно почав спілкуватися з Кривцовим, коли виник проєкт «Рядовий Стус». Його суть у тому, що військові з фронту записують поезію Василя Стуса, щоб нагадати за що триває боротьба. Максим Кривцов долучився до проєкту.

«Як виявилося, він дуже любив Стуса. Він записав три вірші та пообіцяв четвертий, але не встиг. Він надіслав три вірші й за декілька годин загинув», — згадав Боровенський.

Читайте також: В Україні пройде вечір пам'яті поета і військового Максима Кривцова

Після того, як режисер дізнався про загибель Кривцова, він виклав на YouTube-каналі «Стус-фест» відео, де поет і військовий читає вірші Стуса.

«Я і так мав це зробити. Але тоді це була моя реакція, я не міг по-іншому. Він там чудово, смішно читає «Модільяні був ідіот», — розповів режисер.

Зараз Боровенський працює над проєктом у пам'ять про Максима Кривцова – Translating Maksym Kryvtsov. Англійською мовою планується перекласти всі вірші Кривцова. Після перекладу та вичитки носіями мови американські ветерани начитають для відео поезію Максима Кривцова. Крім того, цей проєкт переростає у книжку.

«Я зараз проводжу перемовини з видавцями, з мамою Максима вже спілкувався. Книжка буде називатися «Макс... імена скорочуються». Там будуть його вірші: з одного боку українською, з іншого — англійською; а також вірші про нього», — поділився Боровенський.

За його словами, таку назву для книжки обрали, бо ім'я «Максим» скорочували до «Макс», а також через те, що під час війни скорочується кількість імен українських митців.

«Про Максима треба було говорити, поки він був живий. Зараз це класно, але запізно. Не треба чекати, поки людина загине, з нею треба працювати одразу», — додає режисер.

Довідково: Максим Кривцов — кулеметник, поет і фотограф. Учасник Революції Гідності у 2013–2014 роках, доброволець ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. У 2022 році знову добровольцем пішов на фронт.

У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Вірші Максима Кривцова також виходили в збірках з іншими поетами: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни». 

Читайте також: «Неможливо уявити масштаб його душі»: у Рівному попрощалися з військовим та поетом Максимом «Далі» Кривцовим

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024