В Україні пройде вечір пам'яті поета і військового Максима Кривцова

17 Січня 2024, 14:55
Фото з фейсбук-сторінки Максима Кривцова 939
Фото з фейсбук-сторінки Максима Кривцова

У Львові проведуть вечір пам'яті поета і військовослужбовця з Рівного Максима «Далі» Кривцова, який загинув на російсько-українській війні. Читання можна буде переглянути онлайн.

Захід відбудеться у день народження поета 22 січня у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва о 18:30. Про це повідомила поетка та одна з організаторок події Ія Ківа на своїй сторінці у фейсбуці.

«22 січня – день народження поета і воїна Максима Кривцова. Перший його день народження, коли його близькі і друзі не зможуть привітати його особисто, а поціновувачі його віршів не зможуть зробити це у соціальних мережах. 7 січня 2024 року Максим загинув на фронті, захищаючи майбутнє Української держави», – йдеться у дописі.

Читайте також: «Неможливо уявити масштаб його душі»: у Рівному попрощалися з військовим та поетом Максимом «Далі» Кривцовим

Організатори зазначають, що наприкінці 2023 року у видавництві «Наш формат» у Максима вийшла перша збірка його поезії «Вірші з бійниці», яку через російську агресію він так і не встиг презентувати.

«Але голос поета має звучати, його вірші мають читати і цитувати, перекладати і видавати – всупереч смерті, всупереч росіянам, які намагаються знищити не лише українську ідентичність, а й українську культуру».

Вірші Максима читатимуть українські поетки Юлія Мусаковська, Ія Ківа, Катерина Міхаліцина, Олена Павлова й Галина Крук.

Організатори зазначають, що робитимуть це не лише із шани до людського й військового чину Максима Кривцова, але насамперед «із любові до його віршів, адже його поетичний голос – важлива частина українського культурного ландшафту й не менш важливе свідоцтво про наш час, час російсько-української війни».

«Ця подія не є презентацією збірки «Вірші з бійниці» (цю книжку можна придбати у видавництві «Наш формат», читати, радити, дарувати друзям і знайомим), натомість є діалогом і пам’яттю», – наголошують у повідомленні.

Подію транслюватимуть онлайн на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Довідково: Максим Кривцов — кулеметник, поет і фотограф. Учасник Революції Гідності у 2013–2014 роках, доброволець ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. У 2022 році знову добровольцем пішов на фронт.

У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Вірші Максима Кривцова також виходили в збірках з іншими поетами: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни». 

Читайте також: Найдобріший з усіх, – митці пригадують загиблого на війні поета Максима Кривцова

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024