Закарпатець Василь Козарь став режисером російського шоу, де незаконно звучать українські пісні

12 Січня 2024, 09:08
Фото з фейсбук-сторінки Василя Козаря 7080
Фото з фейсбук-сторінки Василя Козаря

Уродженець Мукачева Василь Козарь став режисером російського шоу на льоду «Вечори на хуторі» фігуристки Тетяни Навки, дружини прессекретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова. У скандальному спектаклі незаконно використали пісні українських виконавців. 

Про особу режисера повідомила на своїй сторінці в інстаграмі українська співачка Христина Соловій, чию пісню «Тримай» росіяни переклали та використали у своєму шоу без дозволу.

Скриншот сторис з інстаграм-сторінки Христини Соловій

Василь Козарь – український хореограф, що став популярним, перемігши у 2012 році в українському шоу «Танцюють всі – 4», згодом він заснував Kozar Dance Theatre. 

Танцівники Kozar Dance Theatre брали участь у відео VIDLIK гурту ONUKA, Козарь свого часу працював на «1+1» головним хореографом «Танців з зірками», був постановником одного з концертів Тіни Кароль, ставив «Міс Україна-2017».

На фейсбук-сторінці Василя Козаря зазначено, що він працює в театрі «CRAVE Theatre Moscow», є режисером та творцем у компанії «KOZAR». Відомо, що Василь давно переїхав до Росії. 

Режисер Олег Бончарчук зазначав в коментарі виданню OBOZREVATEL, що Василь створював шоу російській співачці Ользі Бузовій «під грифом секретно», хоча всі в цеху знали, що режисером був саме він і що наразі він проживає у Москві.

Зрадником Василя Козаря називав і український хореограф і танцівник Євген Кот.

«Вася Козарь, у якого сім’я тут. Віталік Савченко, у якого мама тут. Всі мовчать!» – казав Кот виданню Viva.

Василь одружений з Оленою Козарь, яка веде спортивний блог та також є хореографинею.

4 січня 2024 року Олена Козарь опублікувала на своїй сторінці в інстаграмі світлину з «Большого театра России» з підписом: «Большой Театр. Щелкунчик. Любовь».

Скриншот з інстаграм-сторінки Олени Козар

До 24 лютого 2022 року Василь у соцмережах активно ділився світлинами та відео, де співпрацював з російськими музикантами чи ставив російські шоу, як от «Танці з зірками» на російському телеканалі «Россия 1», де був головним хореографом 12 сезону. 

У день початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Василь Козарь опублікував світлину дівчини, обличчя якої розмальоване в кольори українського прапора і додав хештеги «ні війні» та «мир». Також публікував відео з виконавцем Bon Jovi, де той закликає підтримувати Україну, й репостив кліп на пісню гурту Hardkiss «Як ти?»

Скриншот з фейсбук-сторінки Василя Козаря

Скриншот з фейсбук-сторінки Василя Козаря

Скриншот з фейсбук-сторінки Василя Козаря

Родина Василя проживає в Україні. Мати Оксана Козарь працює у Мукачівському державному університеті. Сестра Василя – Мирослава Козарь – відома українська дизайнерка, власниця бренду ювелірних виробів KOZAR та дружина українського художника Павла Ковача, який наразі служить в лавах ЗСУ.

29 березня 2023 року Оксана Козарь опублікувала допис українською мовою, в якому привітала сина з днем народження. 

Скриншот з фейсбук-сторінки Оксани Козар

За даними російських ЗМІ, у 2021 році Василь фотографувався з Тетяною Навкою на прем'єрі кабаре-шоу Катерини Варнави.

Тетяна Навка і Василь Казарь. Фото: «Знаменитості. Все про зірок»

Водночас у 2014 році в інтерв'ю виданню Varosh Василь розповідав, що хоче працювати в Україні.

«Франциско багато разів казав, що мені потрібно їхати у Європу чи в Америку, що в Україні робити немає чого. Але я тоді відповідав і досі так вважаю, що мені хочеться поїхати у Європу, подивися, повчитися, але свою справу я хочу розвивати тут. Я давно міг поїхати, але я хочу працювати в Україні», – казав тоді Василь Козарь.

Нагадаємо, що у виставі Тетяни Навки росіяни використали також мелодію «Щедрика» Миколи Леонтовича, твір «Мелодія» Мирослава Скорика та перекладену народну пісню «Ніч яка місячна», яку виконують Ані Лорак та Олександр Панайотов. Російські користувачі публікують уривки з вистави, де чути ці композиції.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)


В одному з промороликів на сторінці шоу використано пісню Вєрки Сердючки (Андрія Данилка) «Горілка» з мюзиклу 2001 року «Вечори на хуторі біля Диканьки». У виставі фігуристів Ані Лорак озвучує Оксану – вона виконувала цю ж роль в українському мюзиклі 22 роки тому.

Російська фігуристка не приховує, що шоу є елементом пропаганди і заявляє, що цією постановкою переносить глядачів «на південь Росії, занурює в місцеву культуру та історію». 

«Я вважаю, що дуже важливо показати нашим дітям різноманітність та багатство наших традицій, пробудити інтерес до вивчення історії країни, до класичної літератури! Я рада, що у нас є можливість у наших льодових шоу звертатися до класиків російської культури: Пушкіна, Чайковського... і ось тепер Гоголя», – йдеться в заяві Навки, опублікованій на сторінці її проєкту в інстаграмі.

Також авторка шоу зізналася, що з постановкою їй допомагав і чоловік Дмитро Пєсков

«Скажу по секрету, в одному з номерів брав участь мій чоловік. Він підказав ідею музики для номера Оксани і Вакули. Якось він каже: «Послухай, послухай, може, сподобається». Я послухала і сказала: «Все, це прекрасно». Тож я повторюся, що працюємо всією родиною», сказала фігуристка в інтерв'ю російським ЗМІ.

Українська співачка Христина Соловій, водночас, закликала усіх українців, зокрема і за кордоном, допомогти їй з пошуком і встановленням причетних юридичних осіб до створення цього «шоу», щоб покарати винних.

«Це не перша крадіжка моїх творів рашистами. І йдеться не про крадіжку однієї пісні «Тримай». Йдеться про апропріацію (присвоєння) культурної спадщини українців. Я свідома того, що засудити винних буде нелегко», – написала Соловій.

Коментарі
12 Січня 2024, 03:52
Ех, Вася, Вася...
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024