У Верховній Раді пропонують заборонити російський шрифт «Іжиця»

14 Серпня 2023, 12:03
Табличка на будівлі Офісу президента України, виконана «Іжицею» 976
Табличка на будівлі Офісу президента України, виконана «Іжицею»

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9606 «Про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України».

Постанову оприлюднили на сайті Ради.

Співавторка законодавчої ініціативи, заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу») у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» пояснила, що йдеться про гарнітуру шрифту «Іжиця», який використовують для оформлення почесних грамот та інших офіційних документів Верховної Ради України.

«Шрифт «Іжиця» розробила російська дизайнерка Світлана Єрмолаєва 1988 року, і насправді його широко використовують у тих країнах, де поширена кирилиця. Цей шрифт нібито створений на основі давньослов'янського, але зараз він безпосередньо асоціюється з «рускім міром» і має певне смислове навантаження. Тому однозначно необхідно такі шрифти забувати і переходити до використання українських символів», – сказала Кравчук.

Парламентарка також зазначила, що для використання шрифту «Іжиця» необхідно придбати ліцензію, вартістю 25 доларів. Водночас вона звернула увагу на український шрифт Volja, який уже використовують, зокрема, у відзнаках Головнокомандувача Збройних сил України (ЗСУ). Саме на Volja автори проєкту постанови і пропонують перейти парламенту в оформленні своїх грамот.

Шрифт Volja створила дизайнерка Марчела Можина у 2022 році на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича, який оформляв плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття. Цей шрифт – безкоштовний.

Читайте також: «Воля ціни не має», – дизайнерка Марчела Можина про шрифт, натхненний Нілом Хасевичем

Крім того, нардепи вважають за необхідне рекомендувати президенту України, Кабінету Міністрів України та іншим державним органам, а також підприємствам, установам і організаціям припинити використання шрифтів російського походження, зокрема «Іжиці» та похідних від нього. Варто зазначити, що цей шрифт використано в оформленні таблички на будівлі Офісу президента України на вулиці Банковій у Києві.

Водночас дизайнер Богдан Гдаль, який вигадав власний шрифт, аби замінити російську «Іжицю» на українських зупинках, зазначив, що рішення парламентарів подати законопроєкт – це чудово, оскільки важливо на державному рівні починати деколонізацію в темі шрифтів. Однак закон не регулюватиме використання шрифту на загальнодержавному рівні.

«Але той, хто подумав, що нарешті буде покінчено з цим «скрєпним» шрифтом, будуть розчаровані. Бо закон має регулювати лише використання шрифтів в роботі самого парламенту. Тобто, наприклад, «Іжицею» не будуть оформлені лише, до прикладу, грамоти самої ВР. Але на загальнодержавному рівні це не міняє зовсім нічого. І незрозуміло, чому для цього потрібні не внутрішні директиви Апарату ВР, а цілий закон», – написав Богдан на своїй сторінці у твіттері. 

Дизайнер висловив сподівання, що формулювання у законопроєкті згодом розширяться до загальнодержавної заборони «Іжиці».

«Або ж це буде початком, щоб згодом з'явився інший законопроєкт, який унеможливить використання Іжиці глобально. Бо бачити її на вивісці «Офіс Президента України» чи на бойових прапорах Збройних Сил, або на всіх прикордонних постах на в'їзді в країну якось не дуже комфортно», – зазначив Богдан. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024