Українські бібліотеки отримають 25 тисяч книг від Великої Британії

09 Серпня 2023, 17:38
Книжки, які відправлять в Україну. Фото PEN Ukraine 626
Книжки, які відправлять в Україну. Фото PEN Ukraine

Британська благодійна організація Book Aid International передасть книгозбірням України 25 тисяч нових книжок від провідних видавництв Великої Британії в межах проєкту Українського ПЕН «Незламні бібліотеки».

Про це йдеться в заяві українського ПЕН.

Восени 2023 року різножанрові книжки англійською мовою для дорослих, підлітків та дітей будуть доставлені з Великої Британії до Києва, де діє офіс Українського ПЕН. Там вони будуть розподілені між бібліотеками відповідно до їхніх запитів та відправлені до книгозбірень «Новою Поштою» або привезені під час волонтерських поїздок ПЕН. Збір заявок від бібліотек з усіх куточків України вже відкрито – заповнити форму можна до 1 вересня включно за посиланням.

Ідея ініціативи виникла у квітні цього року в рамках Лондонського книжкового ярмарку. Тоді Англійський ПЕН, один із партнерів української програми на ярмарку, вирішив долучитися до ініціативи «Незламні бібліотеки», оголосивши про збір книжок англійською мовою на своїх заходах. 

«Англійська мова стає все більш поширеною у повсякденному житті наших громадян. За даними Київського міжнародного інституту соціології, 89% українців називають англійську іноземною мовою, котру обов'язково потрібно вивчати громадянам нашої країни. Це індикатор стрімкої інтеграції англійської в український освітній та культурний процеси. Позитивну тенденцію варто підтримувати системно, саме тому разом із партнерами ми надішлемо 25 000 книжок у бібліотеки в різних регіонах України»,  – розповідає Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН.

Український ПЕН розпочав проєкт «Незламні бібліотеки» у червні 2022 року. У межах цієї ініціативи за підтримки іноземних партнерів, українських видавництв та небайдужих українців ПЕН збирає і передає нові книжки українською й англійською мовами для бібліотек на звільнених та прифронтових територіях, що постраждали через війну росії проти України. За цей час до бібліотек в Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Сумській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Донецькій областях було передано понад 12 000 книжок.

Нова міжнародна ініціатива спрямована на підтримку книгозбірень в усіх регіонах України. 

«Коли Український ПЕН звернувся до Book Aid International на Лондонському книжковому ярмарку, ми зрозуміли, що маємо реалізувати цю надзвичайно важливу та сміливу ініціативу – відправити англомовні книжки до бібліотек в різних регіонах України. Ми сподіваємось, що завдяки цьому проєкту українці, зокрема діти, чиї життя докорінно змінилися через війну, відчують нашу підтримку», – говорить Елісон Твід, виконавча директорка Book Aid International.

Перед запуском ініціативи Український ПЕН провів попереднє опитування серед українських бібліотек, участь у якому взяло 100 книгозбірень з різних регіонів України. Відповідно до опитування, найбільший запит з боку бібліотек на видання англійською мовою для дітей та підлітків (художня література, нон-фікшн, видання для вивчення англійської мови). Також серед запитів: класика, біографії, мемуари, репортажі, есеї, видання для саморозвитку та сучасна проза англійською мовою. Бібліотеки потребують від 10 до 2000 примірників видань.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024