Як росіяни порушують санкції, можна відстежувати через нову базу творів мистецтва

08 Серпня 2023, 18:45
Картина «Спаситель світу» Леонардо да Вінчі – була у власності російського олігарха Дмитра Риболовлева 516
Картина «Спаситель світу» Леонардо да Вінчі – була у власності російського олігарха Дмитра Риболовлева

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило новий розділ на порталі «Війна і Санкції» в межах проєкту «Війна і Мистецтво». Він має допомогти відстежити порушення санкцій у світових операціях на ринку предметів мистецтва.

Про це йдеться на сайті НАЗК.

За допомогою цього ресурсу можна простежити обіг продуктів мистецтва, які купують або продають підсанкційні росіяни. 

«Російські олігархи, незважаючи на накладені на них санкції, досі можуть легко приховувати та відмивати свої кошти через обʼєкти мистецтва. Так, живопис, скульптури, художні ювелірні вироби – це саме те, що використовується як лазівка для обходу санкцій. Розділ «Війна і Мистецтво» сприятиме роботі з недопущення обходу санкцій, пошуку мистецьких активів підсанкційних росіян з метою подальшої їх заморозки, конфіскації та, у майбутньому, передачі Україні», – пояснюють у НАЗК.

Усі ці об’єкти мистецтва відтепер будуть об’єднані в одній базі, що спростить доброчесним учасникам артринку проведення «санкційних» перевірок та ускладнить для російських олігархів продаж таких активів. 

У розділі «Війна і Мистецтво» можна ознайомитись із об’єктами мистецтва, якими володіють підсанкційні особи, або які були продані чи куплені ними, починаючи з 2014 року,  – з початку російсько-української війни.

Наразі в розділі є інформація про понад 300 предметів мистецтва. Серед їхніх власників – репер Тимур Юнусов (Тіматі), мільярдер В’ячеслав Кантор, модель Дар’я Жукова та інші особи, які знаходяться під санкціями через пряме сприяння війні Росії проти України. 

Новий розділ також дозволяє повідомити про мистецький об’єкт, який перебуває у власності росіян. Тож якщо ви володієте відповідною інформацією та доказами щодо такого активу, повідомляйте про це, заповнивши відповідну форму на порталі.  

Як повідомляють у НАЗК, інформація, представлена в розділі, зібрана з відкритих джерел. Дані щодо вартості та власників артоб’єктів можуть змінюватись та оновлюватись в процесі верифікації. Зазвичай підсанкційні субʼєкти намагаються приховати володіння такими активами. Процес актуалізації інформації досить складний, бо офіційних даних щодо прямих власників обʼєктів мистецтва не існує, формально це можуть бути їхні родичі, або ж власник може змінюватися кілька разів в короткі проміжки часу. 

Скриншот з сайту «Війна і Мистецтво»

Серед творів мистецтва, які можна знайти в переліку, найдорожча картина світу – «Спаситель світу» (Salvator Mundi) Леонардо да Вінчі. У 2013 році за 79 млн доларів її придбав російський олігарх Дмитро Риболовлєв і виставив на продаж у 2017. Тоді картина да Вінчі встановила рекорд – її продали за 450,3 мільйона доларів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024