Юний художник Данило Ноздря подарував дві картини Херсонському художньому музею

08 Серпня 2023, 12:32
Фото з фейсбук-сторінки Данила Ноздрі 1110
Фото з фейсбук-сторінки Данила Ноздрі

Абстракціоніст з Києва Данило Ноздря подарував свої картини Херсонському художньому музею, який розграбували росіяни.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

Обидві роботи присвячені Херсону — героїчному протистоянню херсонців окупантам і визволенню міста.

Данило є володарем пʼяти гран-прі престижних європейських артконкурсів, мав три десятки виставок (персональних, експрес-, загальних) в різних містах України та за кордоном, його картини стали частиною колекцій Національного художнього музею, Музею Павла Тичини та інших.

Фото з фейсбук-сторінки Херсонського художнього музею

«Досягнення 13-річного хлопця справді вражають. Але талант вундеркінда виник не на порожньому місці: в його родоводі — перший перекладач Святого Письма українською Пилип Морачевський; видатний український кінодокументаліст Олександр Коваль, а кузен Данилової бабусі Тані — всесвітньовідомий французький імпресіоніст Сергій Чепик, киянин за народженням. Тож генетично підліток, якого вже зараз називають геніальним, має потужний митецький потенціал. А головне — його світосприйняття дійсно унікальне, барвисте й сміливе. Данило передає власні враження через колір, рішуче виплескуючи його на полотно», – йдеться у дописі.

Фото з фейсбук-сторінки Херсонського художнього музею

Читайте також: Юнак, який пише серцем: у Рівному відкрили виставку 13-річного художника

Першу картину «Херсон звільнено! 11 листопада 2022 року» Данило Ноздря написав торік, в той самий день, коли вся Україна раділа визволенню Херсона. Друга стала частиною циклу «Важкий шлях до Перемоги». 

«Художник пишається, що першу роботу цього циклу «Бахмут» він подарував генералу Валерію Залужному. Наступними стали «Київ», «Херсон», «Дніпро», «Харків». Щирі почуття юного митця виражені в яскравих повнозвучних фарбах, неординарних поєднаннях кольорів і форм, майстерністю композиційного цілого. Ці твори стануть пам'яттю про історичні події сучасності та гідно поповнять зібрання творів сучасного мистецтва нашого музею», – зазначили музейники.

Данило ще ніколи не був у Херсоні, але мріє не просто завітати до міста, а й про персональну виставку у стінах відреставрованого музею.

Фото з фейсбук-сторінки Херсонського художнього музею

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024