Юнак, який пише серцем: у Рівному відкрили виставку 13-річного художника

23 Січня 2023, 14:31
Вадим Ноздря (батько художника), Данило Ноздря, Тетяна Кремешна-Морачевська (бабуся художника), Юлія Савуляк (артменеджерка галереї) 1669
Вадим Ноздря (батько художника), Данило Ноздря, Тетяна Кремешна-Морачевська (бабуся художника), Юлія Савуляк (артменеджерка галереї)

У Рівному відбулася презентація четвертого епізоду пересувної виставки юного художника Данила Ноздрі під назвою «Кольори свободи».

Захід пройшов 21 січня у галереї «Євро-Арт». Як 13-річному митцю з Києва вдається підкорювати європейські конкурси та виставляти картини в кращих галереях України – дізнавалася журналістка Район.Культура.

Роботи Данила вразили присутніх з першого погляду, адже ніхто не очікував від митця такого віку настільки глибокого, чуттєвого бачення та сприйняття кольорів.

«Це перший випадок в нашій галереї, коли ми презентуємо персональну виставку надзвичайно молодого художника, якому всього-на-всього 13 років», – зазначила артменеджерка галереї Юлія Савуляк.

Це п’ята персональна експозиція Данила Ноздрі. До виставки у Рівному його роботи вже експонували в Музеї видатних діячів української культури та Літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини, а також у Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника.

У трьох залах галереї гості виставки роздивлялися 32 полотна (олійного та акрилового живопису), виконані в імпресіоністичному стилі. Перша частина робіт присвячена краєвидам: кілька зупинених митей зими, замерзлі хризантеми й захід сонця. Друга – міська забудова. У третій зібрані полотна про Україну, адже, як зазначив художник, він за допомогою свого таланту прагне допомагати землякам.

«На Україну напала росія. Наші воїни на фронті нас захищають й всі українці повинні щось робити. Наприклад, я художник, тож я малюю», – поділився думками юний митець.

Данило щиро переймається подіями, які відбуваються в Україні від початку російського вторгнення. Серед його робіт – картина, присвячена деокупації Херсона, а також полотно «Холодна країна», яке символізує стійкість українців, попри відключення електроенергії. Втім, центральною є картина, виконана винятково в кольорах українського прапора. Здивували присутніх і дати створення патріотичних картин митця, адже вони були написані задовго до 24 лютого.

«Генії, навіть маленькі, вони відчувають все наперед. До війни написана картина «Супергерої» – це просто «Азовсталь» й наші супергерої – українські воїни. Картину «Боже, збережи Україну» Данічка написав вкінці 2021 року, за два місяці до війни. Білий сніг, червоні плями – він за два місяці вже бачить те, що буде в лютому», – зазначила бабуся митця Тетяна Кремешна-Морачевська.

Саме бабуся розгледіла талант у молодого митця та продовжує підтримувати онука в його захопленні. За словами Тетяни, Данилу передався талант її кузена – всесвітньо відомого художника Сергія Чепика. Та це не єдина визначна постать в роду митця. Серед його пращурів були військовий товариш гетьмана Івана Мазепи Максим Галузевський, а також перший перекладач Біблії українською мовою Пилип Морачевський.

«Чому ми назвали виставку «Кольори свободи»? Наш відомий улюбленець боксер Усик мав бій пів року тому. Якщо пам’ятаєте, в нього була така майка з надписом «Кольори свободи», синьо-жовта. І це так нас вразило, бо у нас всі в родині люблять бокс. І ми з Даніком поспілкувалися під час підготовки його п’ятої виставки й прийшла така думка, що ми назвемо її «Кольори свободи». Тому що головна картина – прапор України», – розповіла історію появи назви виставки бабуся Данила Ноздрі.

Картини художника часто виставляють у військових шпиталях, адже, як кажуть лікарі, колористика його робіт позитивно впливає на реабілітацію наших військових. Окрім експозицій, підтримати українців художник хоче і матеріально – кошти, отримані за продаж картини, яку відібрали на аукціон у Цюриху, Данило передасть на побудову в Рівному Центру для допомоги людям, постраждалим від війни.

Незважаючи на юний вік, Данило є лауреатом багатьох європейських конкурсів, які проходили в Мадриді, Монако, Валенсії, Парижі та інших містах.

«Якби Данило народився на років 30-40 раніше, то напевно його б просто зацькували за інакшість в живописі. Ось це якраз про ту свободу, коли ти не скутий академізмом, коли ти можеш викласти все, що в тебе є всередині на полотно й не маєш страху це викладати», – пояснила одну зі складових успіху молодого таланту Юлія Савуляк.

Поглянути на роботи Данила Ноздрі та поділитися досвідом з молодим живописцем завітали відомі художники-рівняни та митці з інших міст, серед них і знана акварелістка Ольга Теренчук.

«З подивом розглядаєш картини – вони несуть світло. А потім дивишся на підписи – назви серйозні такі й пов’язані з теперішнім часом, зі станом війни. Та все одно вони несуть світло. Бабуся розповідала про краплі крові. Я тут не бачу нічого кривавого. Я бачу тут світло. Я зайшла і заспівала «Світло в тобі» Тарабарової», – відзначила Ольга.

Ольга Теренчук

Працівниця Харківського художнього музею, психологиня Ірина Сідельова переконана, що творчість Данила транслює його світосприйняття та емоції. Тепер юному митцю важливо навчатися та наполегливо працювати, щоб знайти власний почерк.

«Картина – це про характер, про життя, про думки людини. Образотворче мистецтво тим і цікаве, що кожна людина в міру свого інтелекту й сприйняття сприймає картину. Сучасному художнику дуже важко, бо з епохи Відродження було стільки геніїв і вони сказали в образотворчому мистецтві, мабуть, все, але це дуже цінно – мати власний почерк. Потрібно читати, постійно навчатися. Художник – це найперше інтелектуал», – зауважила Ірина Сідельова.

Ірина Сідельова

Наставником Данила є відомий український художник, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

«Він нам багато пояснив про особливості його світосприйняття. І особливо про те, як він працює з кольорами. У нього є вроджений талант, який дуже важко здобувається навчанням. Він у нього є за замовчуванням. Це те, що ми прагнемо розвивати. Ми дуже вдячні за можливість показати його роботи», – зауважив батько художника Вадим Ноздря.

На власні очі побачити унікальні картини молодого талановитого митця, який чесно висловлює свої почуття на полотні, рівнян та гостей міста запрошують до 5 лютого у галереї «Євро-Арт».

«Хлопчина пише серцем, відчувайте теж серцем ці картини. Хочеться, щоб у цей час не все було в поганих новинах у нашій голові, а стало трошки тепліше на душі, трошки радісніше», – побажала відвідувачам артменеджерка галереї Юлія Савуляк.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024