У США презентували найбільший український артпроєкт «Космогонія»

16 Липня 2023, 13:43
У США відкрили виставку робіт Петра Антипа «Космогонія українськими очима» 1608
У США відкрили виставку робіт Петра Антипа «Космогонія українськими очима»

У Вашингтоні відкрили виставку «Космогонія: українська візія», де представили репліки фрагментів найбільшої картини у світі «Космогонія».

Захід відбувся 14 липня в Українському домі. Про це Район.Культура повідомили організатори.

Відкриття виставки відвідала Посол України в США Оксана Маркарова, яка звернулася до відвідувачів з вітальним словом. 

Живописне полотно площею 2000 квадратних метрів (висота – 10 м, а ширина – 200 м) на космогонічну тематику – це частина українського арт-проєкту, ідея якого належить фундатору Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, куратору проєкту Віктору Корсаку. 

Віктор Корсак

Цей проєкт пропонує унікальне українське бачення історії створення та розвитку планети, а також прогнозування майбутнього людства. «Космогонія» породжує діалог, ставить актуальні питання та є найбільшим мистецьким проєктом України у часи державності. 

Художником «Космогонії» є видатний український митець Петро Антип, який почав працювати над картиною з листопада 2022 року. Це мистецьке дійство триватиме понад 3000 годин 18 місяців поспіль і стане найбільшим у світі перформансом. 

«Проєкт «Космогонія» представляє синергію різних видів мистецтва: живопису, графіки, скульптури, фото- та відеоарту, музики та перформансу, доповненої та віртуальної реальності. Це унікальний український варіант мистецтва майбутнього, якому немає аналогів на планеті», – зазначають творці проєкту.

Читайте також: Увійде в історію мистецтва: як художник Петро Антип створює у Луцьку найбільшу картину світу

Петро Антип

За своєю суттю «Космогонія» – це картина від українців для всього світу про весь світ, оскільки в сюжеті лежить історія створення Всесвіту від великого вибуху та розвитку цивілізації до наших днів. Назва проєкту «Космогонія» походить від грецького слова «народження». Це розмова з глядачем про те, як «Хтось, якимось чином, створив щось та когось, та про те, для чого це все».

Полотно складатиметься з понад 600 фрагментів, кожен з яких є окремим артоб’єктом, та розподілятиметься на кілька тематичних частин: «Початок», «Створення землі», «Створення природи», «Створення людини», «Створення суспільства», «Створення культури», «Створення ноосфери» та «Майбутнє». 

Кожна частина містить різні міфи, легенди, наукові теорії, символи, знаки та написи різних націй та народів. Важлива особливість проєкту полягає у підході до локалізації твору мистецтва. Він інтегрується у виробничі процеси, оскільки в залі, де створюється та буде експонуватися картина, розміщений розподільчий центр. Тим самим мистецтво стає не відокремленим від життя, а стає його частиною.

Читайте також: Від вибуху до метавсесвіту: форум про науку, релігію та міфи у Музеї Корсаків

Як відвідувачі музею, так і працівники розподільчого центру матимуть змогу спостерігати живий процес створення цієї картини та взаємодіяти один з одним, отримуючи унікальний психоемоційний досвід. 

«Космогонія» має величезне національне значення і вже може вважатися культурною спадщиною України. Проєкт вже було презентовано в Європі, у німецькому місті Патерборні. Тепер на черзі – США. 

Виставка в Українському домі

Виставка в Українському домі триватиме до 22 серпня.

Довідкова інформація: Музей сучасного українського мистецтва Корсаків відкрився у Луцьку у 2018 році з метою розвитку духовності нації та пропагування українського мистецтва у світі. Це найбільша музейна інституція сучасного українського мистецтва в Україні та один з найбільших музеїв в Європі. Виставкова площа музею становить понад 12 000 квадратних метрів. За чотири роки його існування було проведено сотні масштабних виставок, фестивалів та мистецьких івентів.

Оксана Маркарова

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024