Оксана Забужко прокоментувала вихід її творів у російському перекладі

02 Липня 2023, 18:17
Оксана Забужко 1466
Оксана Забужко

Українська письменниця Оксана Забужко вважає, що видана Інститутом перспективних досліджень гуманітарних наук Единбурзького університету збірка «После третьего звонка», до якої увійшли, зокрема, її твори у російському перекладі, допоможе «деколонізувати» західні кафедри русистики.

Про це письменниця сказала у коментарі «Детектору медіа».

За її словами, тепер студенти на Заході зможуть вчитися за українськими творами в російському перекладі, тоді як раніше літературі РФ не було альтернатив. 

«Це видання Інституту перспективних досліджень гуманітарних наук Единбурзького університету. Звичайно, я їм дала згоду. Адже це прекрасно, коли західні кафедри русистики, замість видавати збірники пушкіністики чи що вони там ще видають, на ці гроші видають переклади української літератури, які 10 років не могли побачити друку в Росії і не побачать. 

Вони будуть тепер своїх студентів-русистів учити на українській літературі, перекладеній російською. Це деколонізація називається. Ось таким хитрим способом ми забираємо кошти у російських кафедр, які раніше йшли на пропаганду російської літератури на Заході. Це хороший, так би мовити, культурно-політичний хід», — сказала письменниця.

Читайте також: Письменниця з Луцька Оксана Забужко потрапила до довгого списку премії Angelus-2023

Нагадаємо, нещодавно вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ вийшла збірка нової української прози російською мовою під назвою «После третьего звонка». До неї ввійшли есеї та повісті воєнних часів. Серед авторів — Оксана Забужко, Марія Матіос, Маріанна Кияновська, Євгенія Кононенко та інші. 

У коментарі «Детектору медіа» авторка перекладів зазначила, що всі письменниці у лютому 2023 року дали згоду на переклад та публікацію їхніх творів.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024