Закарпатський письменник Олександр Гаврош випустив ретророман про Ужгород

27 Червня 2023, 18:33
Олександр Гаврош. Фото: Руслана Гостюк, Суспільне Ужгород 1119
Олександр Гаврош. Фото: Руслана Гостюк, Суспільне Ужгород

«Капітан Алоїз» – ретророман закарпатського письменника Олександра Гавроша. У виданні автор розповідає про відомих постатей та місця Ужгорода.

Книга має майже 300 сторінок та 20 фото з архіву. Над романом Олександр Гаврош працював 15 років. Чому вирішив написати таку книгу, розповів Суспільному.

Події у романі «Капітан Алоїз» Олександра Гавроша розпочинаються з цвинтаря, що знаходиться на вулиці Капушанській в Ужгороді.

«Кілька таких веселих і кмітливих чоловіків з Ужгорода знаходять на цьому цвинтарі міжчасовий перехід, портал, через який вони потрапляють в Ужгород 1871 року. Якраз тоді, коли вже цей цвинтар функціонував. Ця книга розповідає про їхні такі незвичайні пригоди в Ужгороді того часу, які пов'язані з тим, що виникає детективна колізія. Саме капітан Алоїз — капітан ужгородської поліції — розслідує загадкове вбивство одного із прибульців в часі», – розповідає письменник.

Фото: Олександр Гаврош

За словами Олександра Гавроша, над цим романом він працював 15 років.

«Ідея виникла 15-16 років тому, коли я почав працювати над цим романом «Капітан Алоїз». Це роман про Ужгород. Я сам ужгородець і мені бракувало якогось такого роману, роману історичного і той же час роману сатиричного про моїх сучасників, про моїх колег. Ось так я вирішив написати таку книжку», — зазначає Олександр.

У романі Олександр Гаврош використав архівні фото, а також інформацію з історичних джерел.

«Ми бачимо дуже багато відомих ужгородських корчмів, шинків, бачимо вулицю Корзо, бачимо Кафедральний собор, бачимо жупанат і цент, цвинтар Кальварія. Я намагався розповісти про Ужгород того часу. Матеріали доводилося шукати з різних джерел. Але треба розуміти, що все ж цей роман фантастичний, роман химерний, а історія — це тільки тло. Головне — це історія героїв, детективна колізія. Я намагався зробити так, щоб це історичне тло було більш-менш правдиве, щоб ужгородці пізнавали своє місто», – пояснює автор.

Фото: Руслана Гостюк, Суспільне Ужгород

Жанр твору «Капітан Алоїз» — ретророман.

«Видавництво має серію ретророманів. Ретро — означає давнину і роман — роман про минуле. У цій серії вийшли десятки різних романів, які розповідають про різні українські міста і їхню історію, а також про колізії, які відбуваються в тих містах. Є багато романів про Одесу, про Київ, про Харків, про Львів. От вперше в цій популярній серії виходить роман про Ужгород. Я дуже радий, що обрали «Капітан Алоїз», — каже письменник.

Роман «Капітан Алоїз» Олександра Гавроша охочі можуть придбати в книгарнях Ужгорода та інших міст України. Також є електронна версія книги.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024