Скарбниця: у Луцьку відкрили виставку українських художників ХХ століття

19 Травня 2023, 11:01
Зоя Навроцька 1405
Зоя Навроцька

У Художньому музеї Луцька відкрили виставку «Скарбниця» – твори українських художників ХХ століття з колекції Волинського краєзнавчого музею. 

Презентувала оновлену експозицію директорка закладу Зоя Навроцька 18 травня. Дата – не випадкова, адже припала на день народження мистецтвознавиці та на Всесвітній день музеїв. Побачити унікальну підбірку картин українських художників прийшло чимало поціновувачів мистецтва, серед них була й журналістка Район.Культура.

На виставці зібрані надзвичайно різні художники, але вони є представниками одного часу. За словами Зої Навроцької, ця виставка – це образ українського мистецтва ХХ століття. 

«Емма Андієвська – модерністка, яка живе в Мюнхені все життя і ще сьогодні в 92 роки працює. І поряд – Трохименко, якому довелося працювати в найгірші соціалістичні часи. Коли був великий прес, коли художників садили, за кожну вільну думку треба було відповідати. Вони поряд, бо вони в одному часі. І українське мистецтво, воно володіє і тим, і тим. Різні напрямки. Ось, що несе ця виставка. Це діалог, це демонстрація часу», – пояснила мистецтвознавиця. 

Після презентації, присутні мали змогу насолодитися звучанням живої фортепіанної музики. За словами Зої Навроцької, концерт який вони підготували – це емоційне підтримання до проєкту. До виставки долучилися викладачі та вихованці музичного училища, класу фортепіано. Музиканти виконали для присутніх композиції українських композиторів: Нестора Нижанківського, Миколи Лисенка, Мирослава Скорика, Якова Степового та інших. 

Після концерту відвідувачі за келихом вина та під живу музику фортепіано ходили залами музею та вивчали експозицію. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024