Духовна культура предків: у Рівному відкрили виставку картин Ольги Гайдамаки

05 Травня 2023, 08:35
У Рівному відкрили виставку картин Ольги Гайдамаки РЕПОРТАЖ 2921
У Рівному відкрили виставку картин Ольги Гайдамаки

У Рівному відкрили виставку живопису художниці Ольги Гайдамаки під назвою «Квітування».

Захід пройшов 3 травня у бізнес-центрі Space4. Чим полотна мисткині приваблюють поціновувачів її творчості – дізнавалася журналістка Район.Культура.

75 картин Ольги розташовують фактично у двох локаціях – перший десяток одразу при вході до бізнес-центру, ще частину – у внутрішньому дворику, зеленому оазисі посеред бетону, на третьому поверсі будівлі.

Вийшовши з ліфта, потрапляєш у інший світ – тут чутно хоч і штучний, але спів пташок, а мольберти ледь не обплітають рослини.

Локація із зеленню пасує роботам Ольги Гайдамаки, адже єдність з природою – важлива складова її творчості. Попри те, що художниця не змогла долучитися до відкриття виставки особисто, вона передала гостям послання, у якому зізналася – обожнює свою малу Батьківщину.

Читайте також: Хто ти є: у Рівному вперше презентували роботи закарпатського художника Золтана Мички

«Мене завжди вабила українська традиційна культура, її містичність, обрядовість, звичаї, вірування, обереги. Надзвичайна краса і багатство костюмів. Дуже люблю мою малу батьківщину, де народилася моя мама – село Дроздівка, Чернігівська область. Я пригадую ці місця дитячих спогадів, де росли чорнобривці біля хати, вишні в саду, груші, безліч ягід і домашньої худоби, згадую з теплом на серці, як ми з дідусем гребли сіно за городом, знаходили земляних бджіл і куштували їхній мед. Після такої праці було приємно відпочити в холодку, дихати свіжим повітрям і милуватися квітучою природою. А коли заходило сонце, небо вкривалося зорями й місяць осяював усе навкруги срібним світлом, з’являлося особливе відчуття української містики», – зачитує повідомлення від Ольги організаторка виставки Марія Бугаєнко.

Обрядовість та звернення до традицій можна простежити чи не на усіх полотнах художниці – герої її живописних історій вдягнені у національні строї з розсипами характерних орнаментів, взаємодіють з різними силами природи, займаються господарством чи грають на традиційних музичних інструментах.

«Сьогодні наша духовна культура дуже багата на традиції, звичаї, забобони, ворожіння, обереги, що по суті є величезною частиною українського духовного спадку, пробуджує в душах українців генетичну память про прапрадідівську прадавню віру. Саме це надихає створювати картини, в яких я намагалася передати свою любов і захоплення духовною культурою наших предків, яка перш за все була спрямована на гармонізацію душі й тіла людини та космосу», – зазначає художниця.

Читайте також: На межі життя та смерті: у Луцьку відкрили виставку (без)надія

Найбільше привертають увагу саме українські національні костюми, зображені мисткинею. Об’ємні рукави з вишивкою, виразні головні убори та масивні прикраси, притаманні різним регіонам України.

«Хочеться зібрати якомога більше образів, у створенні яких мені допомагає велика кількість фотографій українців і сучасні реконструкції їхніх костюмів. Основний колір моїх робіт – червоний. Обрала його, бо на українській вишиванці він є найбільш поширеним і взагалі для мене асоціюється з нашою культурою. Тло на картинах контрастне, але водночас перекликається з кольорами національного одягу. При створенні образів я ламаю пропорції, граюсь з об’ємами. Традиційні українські костюми захоплюють своєю надзвичайною красою, кольорами, багатством, тому хочеться зробити акцент саме на цьому та зобразити їх більшими. Обємні головні убори та рукави з вишивкою виглядають спокійно та велично. У масивних рукавах ніби зосереджується якась таємнича сила і вміщується весь світ», – передає слова художниці Марія Бугаєнко.

За спеціальністю Ольга Гайдамака – конструкторка одягу.

«Я не знаю, що я там робила і чому я туди пішла», – пригадує про свій вибір художниця.

Втім, саме одяг тепер став одним із найвиразніших елементів у її полотнах.

У деяких обличчях, зображених Ольгою, можна впізнати відомих українців, як-от: Богдана Ступку чи Тараса Шевченка. Втім, переважно головними героїнями картин є саме жінки. Сакральність і сила жіночого образу – наскрізна у творчості художниці.

Значною мірою це стало важливим поштовхом для Марії Бугаєнко – привезти ці картини до Рівного, адже жінка очолює громадську організацію Центр духовного розвитку «Коло успіху». За погодження з Ольгою, виставку організували з благодійною метою, тож кожен відвідувач може долучитися до збору коштів і підтримати жінок, які втратили близьких на війні.

Тема багатогранності жіночої сутності розкривається і у віршах Марії, які авторка зачитує протягом презентації, поки гості роздивляються картини Ольги Гайдамаки. Поетеса зізнається – планує видати збірку з ілюстраціями художниці, тож просить присутніх допомогти підібрати зображення, яке пасує відповідній поезії.

«Сакральність жіноча. Оте божественне єство, яке пронизане через образ жінки, через її сутність – там і ніжність, і чуттєвість, і пристрасть, і багатство. Там є неймовірна доброта, але разом з тим, якщо вгледітися в маленькі личка – там багато в очах суму. Там не видно сліз, але видно, що душа плаче. Тому, напевне, це про сакральність жіночу, про сутність божественного в жінці. А в ньому вже є все – ціла палітра», – ділиться думками щодо жіночих образів у роботах художниці Марія Бугаєнко.

Марія Бугаєнко

Організаторка виставка розповідає, що це новий досвід для неї, але жінка пів року чекала на те, щоб таки привезти ці полотна до Рівного.

«Я для себе бачу це як пробудження. От коли пробуджується свідомість, і здатна ловити хвилю: не просто тренди, не просто модно, не просто на часі. А ту хвилю емоцій, почуттів, символів, знаків і втілювати її,  щоб, чи це художні твори, чи це скульптура, чи це ще якесь мистецтво, але воно отримало життя. Ця спіймана хвиля – це не просто муза, а це унікальна здібність і талант. У людини справді на генному рівні ці коди записані, от вони є, і вони не одним поколінням передаються. Моє перше враження, коли я побачила картини – у мене мурахи почали бігати. По спині, по тілу скрізь, я вся вібрувала. Я розуміла, що це не одна я, а щось, хтось в мені – моя родина, мої предки кажуть мені: «Це воно. Це наше. Цим треба жити. Це відновлюй. Оце неси людям і показуй», – розповідає Марія Бугаєнко.

«Ми бачили їх в інтернеті й навіть закралася така думка: от би побачити наживо. Розкішно. Аж гордість розпирає, що в Україні є такі талановиті люди й ми сто відсотків переможемо з такими людьми, які є в Україні», – переконана вчителька початкових класів Олена, яка завітала на виставку.

Олена, вчителька початкових класів

Читайте також: Придбати картину з підписом пілота: художниця з Херсона проводить у Рівному благодійні аукціони

Образи, створені Ольгою Гайдамакою, давно вийшли за межі картин. Їх можна зустріти на календарях, картах, блокнотах, а незабаром – і на хустках.

«Я зараз прохожу навчання у «Відважній» в «Дія.Бізнес» і мене відібрали з проєктом брендування хусток з українською сучасною тематикою. Для першої з колекцій, яка має бути віддрукована у нас – я обрала цю художницю. І коли ми з нею вже домовилися і наступного тижня мають бути виконані ці хустки, то я побачила, бо ми з Машею давно знайомі, що вона привозить ці картини сюди. Це було просто диво дивне. Такий збіг. Ми закохалися, це неймовірні роботи і я тепер з мандражем чекаю на свою таку ж презентацію. На жаль, раніше ми чи не цінували, чи не знали, чи не цікавилися. Зараз є великий попит і це треба людям доносити. Це треба побачити на власні очі. У них така енергетика, що це треба просто відчути», – ділиться враженнями власниця магазину головних уборів та аксесуарів Олена.

Олена, власниця магазину головних уборів та аксесуарів

Після завершення огляду експозиції кожен із присутніх може залишити відгук у записнику із зображенням однієї з картин Ольги, щоб у такий спосіб поспілкуватися з мисткинею.

«Дякую, що впустили у свій чарівний світ», – зазначила одна з відвідувачок.

Більшість записів – про спокій та світло, які заповнили зсередини після побаченого, попри те, що на багатьох роботах художниця не оминає теми війни, а центральною в експозиції стає картина, присвячена Чернігову.

Виставка картин Ольги Гайдамаки триватиме у Рівному два тижні. Як розповідає організаторка Марія Бугаєнко, полотна час від часу змінюватимуть, щоб рівняни мали змогу наживо побачити увесь доробок художниці, що став частиною експозиції.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024