Давнє мистецтво чумаків: херсонська художниця відкрила у Києві виставку ікон на рибі

30 Квітня 2023, 16:37
Чумацькі ікони на рибі 1135
Чумацькі ікони на рибі

Херсонська художниця Оксана Оснач презентувала 25 чумацьких ікон на рибі «Іхтіс» у Музеї історії міста Києва.

Впродовж п’яти років мисткиня відтворює давнє мистецтво чумаків, які брали з собою в походи зображення святих на рибі. З художницею Оксаною Оснач та куратором проєкту Андрієм Лопушинським поспілкувались кореспонденти Суспільного.

Оксана Оснач

Вперше виставку ікон Оксани Оснач демонстрували у Херсоні. Її відкрили у жовтні 2021 року в обласному краєзнавчому музеї і тривала вона до повномасштабного вторгнення росії. Оксані Оснач пощастило забрати всі свої роботи з музею у березні 2022 року, коли Херсон вже був захоплений російськими військами.

В окупації не могла писати ікони, зізнається художниця. Лише зараз змогла домалювати Покрову Божої Матері.

«Крім того, що вона має омофор оцей захисний, вона і своїми руками захищає нас. Як мати, як птаха захищає своїх пташенят. І вона була в мене не домальована, жила в мене на вікні і мені здавалось, що вона захищає мій дім. Зараз я її домалювала, і вона для мене особлива, намолена, бо ми всі — і в окупації, і зараз — шукаємо собі Бога, порятунку, захисту», — сказала Оксана Оснач.

Читайте також: Херсонщина. Арт-спротив: презентували збірку спогадів про окупацію та звільнення Херсона

Відомо про шість ікон на рибі, які передали до музеїв. В Україні лишилась одна, дві вивезені до Петербурга, розповів куратор виставки, провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва Андрій Лопушинський.

«Фактів, що ці ікони поступали з церков в музеї, обмаль. Одного разу я натрапив в мемуарах на те, що була згадана ікона у художника Васильківського. Це була ікона його прадіда-чумака. Це вже сьома, ймовірно. Я сподіваюсь, що ця виставка приверне увагу краєзнавців, і вони почнуть шукати таку інформацію, і ми знайдемо більше таких ікон», — сказав Андрій Лопушинський. 

Також Оксана Оснач представила картини, які написала в окупованому Херсоні, і роботи, створені в Києві — триптих на уламках російської ракети, збитої над столицею, і картини на гільзах.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024