Український фотограф Євген Малолєтка став переможцем World Press Photo

20 Квітня 2023, 15:18
Євген Малолєтка 819
Євген Малолєтка

Євген Малолєтка став переможцем фотоконкурсу World Press Photo. Він здобув перемогу зі світлиною «Авіаудар по пологовому будинку в Маріуполі».

Про це повідомили 20 квітня на сайті World Press Photo.

«Ця історія зображує реальність російських атак на Маріуполь у прямому сенсі, не вдаючись до трагізму та інших візуальних можливостей. Історія сповнена рідкісних та історичних зображень з різних ракурсів на рівні землі, які бездоганно змонтовані та відредаговані, щоб передати цивільну ціну війни. Кожне зображення справило на журі особливе враження. Вони були вражені тим, як український фотограф ризикував своїм життям, щоб отримати доступ до візуальних зображень російських бойовиків і зробити ці зображення доступними для світу. Ця історія постане як колекція вражаючих іконічних зображень війни, що триває», – йдеться на сайті World Press Photo.

На фото зображена 32-річна вагітна Ірина Калініна, яку було поранено внаслідок авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі. Дитину назвали Мироном, вона народилася мертвою, за пів години Ірина також померла. Цю світлину журі визнало фотографією року.

Фото Євгена Малолєтки

Серед переможців регіонального етапу World Press Photo також були фотографія з Харкова, знята грецьким фотографом Алкісом Константінідісом, та серія фото «Воєнні рани» іспанського фотографа Еміліо Моренатті, на якій зображені люди з ампутацією кінцівок.

Довідково: World Press Photo — заснована в 1955 році, незалежна, некомерційна організація, штаб-квартира якої знаходиться в Амстердамі (Нідерланди), займається проведенням найбільшої і найпрестижнішої щорічної премії в галузі фотожурналістики. Після конкурсу фотографії переможців представляють на виставці, яку щорічно відвідує понад два мільйони людей у 45 країнах. Щорічна книга з усіма фотографіями переможців публікується декількома мовами.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024