На благодійній лотереї розігрують писанки із зображеннями Лесі Українки, Франка, Сковороди і Шевченка

16 Квітня 2023, 15:43
Писанки Наталі Янішевської із зображеннями Шевченка, Франка, Сковороди і Лесі Українки ФОТО, ВІДЕО 1402
Писанки Наталі Янішевської із зображеннями Шевченка, Франка, Сковороди і Лесі Українки

Українська художниця Наталя Янішевська започаткувала проєкт «Переродження», в рамках якого створила колекцію писанок із зображеннями Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка та Григорія Сковороди. Їх розігрують на благодійних лотереях. 

Про це журналісти Район.Культура дізналися від організаторів лотереї.

«Нетрадиційна писанка, наповнена віршами – це заклинання чи пророцтва, які ввійшли в наше сьогодні. Візуальна форма вірша на яйці, який загортається в спіраль, створює рисунок-код, що нагадує відбиток пальця. Як щось унікальне і присвоєне. Як писанка загалом – частина ідентичності українців», – розповідає про свої писанки авторка Наталя Янішевська.

Писанки створені у техніці травлення оцтом, що є різновидом воскової писанки. Її особливість у тому, що основа декору – це натуральна барва коричневого яйця, яке, занурюючись в оцтовий розчин, втрачає зовнішній шар та біліє. Відтінки стають все світлішими залежно від часу травлення оцтом. Так шкаралупа яйця стає білою та особливо тонкою.

«Мої писанки останнього року якраз такі – максимально натхненні й наповнені смислами. У цих делікатних крихких творах я хотіла показати силу й антикрихкість української нації і культури», – каже писанкарка.

Комік Тарас Стадницький розіграє писанку із зображенням української поетеси Лесі Українки, а за зібрані гроші разом з VIP Тернопіль придбає пікап для ЗСУ. Умови лотереї – за посиланням.

Писанку з портретом Івана Франка та його «вольним сонетом» – «Вам страшно тої огняної хвилі…» розіграє українська письменниця про історію їжі Маріанна Душар, яка публікує рецепти під псевдонімом Пані Стефа. Усі кошти, зібрані за аукціон та поза ним підуть на виробництво м'ясних перекусок для українського війська. Умови лотереї – за посиланням.

Писанку із зображенням Григорія Сковороди та рядків із його твору «Всякому місту — звичай і права» розіграє магазин делікатесів «Шкварка». Гроші з цього аукціону теж витратять на виробництво м'ясних снеків для українських захисників. Умови лотереї – за посиланням.

«Зараз потреба у таких перекусах на фронті особливо гостра, тому щиро просимо про донат, тим більше у вас є чудова нагода отримати лот, який точно стане сімейною реліквією», – йдеться у дописі. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024