Камера теж зброя: у Луцьку режисер Любомир Левицький провів лекцію

08 Квітня 2023, 10:21
Любомир Левицький ФОТО 1116
Любомир Левицький

У луцькому Центрі Дія.Бізнес український кінорежисер, сценарист та продюсер  Любомир Левицький провів лекцію про те, як працювати на перемогу, маючи смартфон та соцмережі.

На заході й побувала журналістка Район.Культура.

Любомир Левицький починав з кінохіта «Штольня», його фільм «Тіні незабутих предків» став першим фільмом в Україні, який окупив себе в кінопрокаті, фільм «Селфіпаті» назвали найстильнішою комедією 2016 року, а третя частина «Скаженого весілля» стала рекордсменом касових зборів під час пандемії. Сьогодні Любомир працює спільно з військовими над серією важливих для країни проєктів.

У межах лекції показали документальний фільм «Йди за мною» про безпрецедентну військову, рятувальну операцію дронами. 30-хвилинна стрічка про подружжя, яке потрапило під обстріл та українських військових, які намагалися їх врятувати змусила «похолонути крові в жилах».

Дивлячись стрічку глядач поступово розуміє, що всі події висвітлені в ній є абсолютно реальними. І це лише одна із сотні історій.

«Лише на третій місяць війни до мене «дійшло» хто я такий і що ж я вмію робити. Я вирішив, що потрібно брати камеру та розпочинати документувати ті речі, які має бачити світ. Тоді я почав шукати життєві історії, а вони, як на зло, почали від мене «втікати». Пізніше мій друг журналіст показав мені фрагмент відео і розповів про учасників події, яка трапилася на передовій. Подивившись це я одразу зрозумів, що я зніму про них фільм. Пізніше достатньо легко знайшовся спонсор, ми вмовили військових знятися у стрічці», – розповідає режисер.

За словами Любомира Левицького, фільм створювався скоріше для іноземців, щоб показати їм, який сильний український народ. Аби продублювати стрічку на англійську мову необхідно було знайти мінімум п'ять тисяч доларів, аби заплатити акторам та винайняти студію. Проте «команда дубляжу» відмовилася від зарплати, аби висловити цим підтримку українцям.

У наступній частині лекції режисер розповів, як допомогти наблизити перемогу маючи лише смартфон. Одна з головних порад – просто знімайте відео. Кінорежисер радить просто створювати англійські титри під українські стрічки, які показують реалії війни, аби якомога більше іноземців побачили їх. 

Крім того, Любомир Левицький зазначає, що ще краще розповісти ці історії від себе, змонтувавши та вставивши  «шматочки» з українських стрічок.

«Загалом, даний захід проходить у рамках усіх заходів у нашому центрі. На меті ми ставимо ознайомити лучан як із локальними спікерами, які є крутими практиками, так і з крутими людьми з усієї України. Ми створюємо класну атмосферу, аби спікери приходили та ділилися своїм досвідом», - розповідає продакт-менеджер Центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Луцьку Тетяна Зубрик

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024