У Рівному оголосили благодійний мистецький марафон «Спільна боротьба»

29 Березня 2023, 18:59
Благодійний мистецький марафон «Спільна боротьба» 1353
Благодійний мистецький марафон «Спільна боротьба»

Митці Рівненщини оголосили благодійний марафон «Спільна боротьба», який завершиться у день перемоги України у війні з Росією.

31 березня у рамках марафону в рівненській галереї Євро-Арт відбудеться благодійний аукціон, лотерея і ярмарок графіки, живопису, металевої скульптури, кераміки і книг. Це роботи 16 митців з Рівненщини, Київщини і Тернопілля, розповіла Суспільному учасниця товариства «ГВІНТ», художниця-крапкарка Олена Сєргєєва.

«ГВІНТ» – волонтерське товариство для адресної допомоги взводу «Рівняни-Гонор» у батальйоні «Вовки да Вінчі», яке збирає гроші на дронову техніку і є організатором марафону.

Зі слів Олени Сєргєєвої, з серпня 2022 року на передовій під крилом батальйону «Вовки да Вінчі» воює окремий взвод «Рівняни-Гонор», це 30 добровольців з одного міста. У взводі воював 23-річний Віталій Стиба з позивним «Вітаха», який загинув у серпні 2022 року біля Бахмута.

Про існування взводу «Рівне-Гонор» художниця-крапкарка та її друзі дізналися минулого листопада від свого знайомого, який там воює. Так виникла ініціатива «ГВІНТ», яка потім переросла в товариство. Дослівно абревіатура розшифровується як громадсько-волонтерське інноваційно-наукове товариство.

Товариство рівненські митці створили саме для адресної допомоги взводу «Рівне-Гонор».

«Вся наша допомога цільова і найперша потреба бійців — дрони, на той момент їх вже робили харків'яни. Так в нашому товаристві з'явився Харків і долучена Німеччина, там живе наша волонтерка Олена Роман. Зараз ми збираємо на два види необхідної нашим хлопцям з «Рівняни-Гонор» зброї». 

«Перший — дрон-база, який теж піднімається і тримає у фокусі дрони, які розлітаються далі. Другий — це така гусінь з платформою, яка виконує функцію, напевне, санітара. Коли нема можливості добратися до пораненого, бо гатять з усіх сторін, ця гусінь через дистанційне керування може під'їхати і поранений може сісти чи лягти на цю платформу, а гусінь — доставляє його до своїх. Станом на сьогодні орієнтовна ціна цих двох приладів — 200 тисяч гривень. Частину ми вже зібрали», — пояснила Олена Сєргєєва.

Ідея оголосити благодійний мистецький марафон, зі слів Олени Сєргєєвої, з'явилася в грудні. Тоді художниця відкрила свою виставку з додатковим аукціоном і лотереєю в Рівненській обласній бібліотеці для молоді.

«Був розпродаж представлених робіт, а головна картина була виставлена на аукціон. Плюс, я вже згадувала, що в нас ще є активна волонтерка Олена Роман, яка зараз перебуває в Німеччині, вона там свої аукціони проводить і збирає гроші, виставляючи предмети, які цікавлять людей саме в тому місті, де вона живе. Ми вирішили розвивати цю тему — і так з'явилася ідея марафону, об'єднати в ньому друзів, однодумців, які хочуть допомогти. Вони відгукнулися. І з усім, що задонатили наші митці, ми виходимо на благодійний марафон, який називається «Спільна боротьба». Заходимо на довгу дистанцію, цей марафон триватиме, доки триватиме війна», — розповіла Олена Сєргєєва.

Керамічні писанки Леоніда Гриньбокого. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

За даними Олени Сєргєєвої, наразі до участі в благодійному марафоні зголосилися 16 митців. Вони надали 31 лот, це графіка, живопис, металева скульптура, кераміка.

Робота Олесі Гудими з Тернополя. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Кераміка від домашньої майстерні «Вусатий янгол». Фото: Facebook Олена Сєргєєва

«Абсолютно різні роботи і різна ціна. Частина будуть на аукціоні, а частину розіграємо в лотерею з номерками. І буде ще імпровізований ярмарок, можливо, ще хтось з митців зголоситься до участі. Дуже приємно зазначити, що долучилися митці не лише з Рівного й області. З Тернополя добра подруга й знана художниця Олеся Гудима відгукнулася і надала свій лот. З Києва надала керамічні роботи домашня майстерня «Вусатий янгол», це відома родина керамістів, я контактувала з пані Оксаною, бо зараз її і чоловік, і син воюють. Поетеса Світлана Луцкова, яка живе в Італії вже давно, теж відгукнулася. Ми з нею колись першу книжечку разом видавали, а зараз вона видала дуже гарну книгу з дитячими лічилками «Бабуся Калинівна» і надала її нам як лот», — зазначила Олена Сєргєєва.

«Азов» Романа Велігурського. Фото: Суспільне

«Ящірка» Романа Велігурського. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Графіка Наталії Велігурської. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Графіка Наталії Велігурської. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Також лотами на аукціоні будуть керамічні писанки Леоніда Гринбокого, металеві «Ящірка» і «Азов» Романа Велігурського і графіка його дружини Наталії, роботи дизайнера Олексія Огня.

Робота Олексія Огня. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Живописні роботи надали художниця Наталія Мирна, член Нацспілки художників Віктор Гвоздинський, наївіст Олександр Гурістюк, викладачка, журналістка і поетеса Наталія Демедюк.

Світлина Олександра Майструка. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Фотохудожники Анатолій Мізерний і Олександр Майструк надали світлини, друковані видання — авторка вишиваних книг Олена Медведєва і краєзнавиця Галина Данильчук.

Книги Олени Медведєвої і Галини Данильчук. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Роботи Віктора Гвоздинського. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

З 26 березня художниця щодня виставляє по чотири роботи на своїй сторінці у Facebook. І пояснює, що роботи можна придбати також онлайн.

«Якщо людина побачила в інтернеті, зацікавилася й хоче вже придбати щось, може зі мною зв'язатися й забронювати. Можна це робити з різних міст, з різних країн, як кому зручно. А на аукціоні ми оголосимо, що ця робота вже придбана за донат для бійців. Окрім того, можна на моїй сторінці обрати будь-який мій естамп крапковий».

Робота Наталії Демедюк. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Робота Наталії Мирної. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Аукціон у рамках благодійного мистецького марафону «Спільна боротьба» відбудеться 31 березня у рівненській галереї Євро-Арт о 16:00 і триватиме орієнтовно дві години. У планах «ГВІНТА» організовувати благодійні мистецькі аукціони щомісяця.

Робота Олександра Гурістюка. Фото: Facebook Олена Сєргєєва

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024