Україна у чорно-білому: в Музеї Корсаків відкрили виставку графічних діалогів

17 Березня 2023, 14:02
«Україна у чорно-білому» 1014
«Україна у чорно-білому»

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку «Україна у чорно-білому: графічні діалоги», у якій представлені роботи художників з різних регіонів, які працюють у різних техніках та стилях.

Львівський, Одеський, Київський Дніпровський, Закарпатський та інші мистецькі осередки України ніби створюють діалог між собою, розкривають різноманітність та багатство української культури. Кураторка проєкту Зоя Навроцька разом із Музеєм Корсаків прагнуть показати найкращі роботи українських митців, які відтворюють нашу дійсність у чорно-білих відтінках. Презентація відбулася 15 березня, на ній побувала журналістка Район.Культура.

Виставка заповнила 5 залів Музею Корсаків, охопила 70 митців та презентує понад 200 робіт. За словами Зої Навроцької, презентовані твори мистецтва – це власне зібрання музейників, яке наповнювалося протягом 5 років. Та експозиція не вмістила усю музейну колекцію, адже роботи відбирали саме для цього проєкту. 

МСУМК
Зоя Навроцька та Леся Корсак

Керуюча партнерка музею Леся Корсак зауважила, що дуже важливо подивитися та оцінити роботи українських графіків. Адже виставка охопила різні покоління та різні періоди.

«Війна загострила наші відчуття так, що все стало або крайньо чорне, або крайньо біле. Ці графічні роботи дуже актуальні зараз. Тут представлене і минуле сторіччя, і теперішнє. І між ними відбуваються графічні діалоги, тяглість поколінь», – сказала музейниця.

Читайте також: Від вибуху до метавсесвіту: у Музеї Корсаків відбувся форум про науку, релігію та міфи

Одним із завдань проєкту, за словами Зої Навроцької, є відновлення дискусу, призабутих тем – від явищ, які сьогодні не часто «на слові». 

«Ми звернули увагу, що багато наших сучасників, особливо молодих людей, сприймають графіку, як щось комп'ютерне. Щось таке легке, віддруковане і щось вторинне. І ми поставили перед собою завдання – актуалізувати графіку, повернути увагу глядача саме на цей вид мистецтва, зануритись в його гармонію і в його виражальні засоби», – розповідає кураторка виставки.

Читайте також: Голос, тіло, аура: у Луцьку відкрили виставку тривимірності поезії Галини Яструбецької

Зоя Навроцька каже, що графіка – це рисунок, а рисунок – це ще з часів неоліту, це малюнки Євангеліє, рисунки Мікеланджело тощо. Саме графіка лежить в основі усіх мистецтв.

«Виражальна мова графіки – неймовірна. Простими, лаконічними засобами, а графічні засоби достатньо скупі, – це або чорний, або одного кольору олівець, сангіна, крейдочка і плоска поверхня, якою є аркуш. Її засоби – це пляма, лінія і начерк. І ось цими простими засобами художнику-графіку вдається зробити дуже багато», – пояснює мистецтвознавиця.

Також Зоя Навроцька зауважила, що графіка може й допускати колір, адже акварель, пастель – це також графіка, не зважаючи на те, що це колір. 

«Папір – тло. Цей папір раптом перетворюється в простір. Впевнена рука художника наносить динамічно, як скажімо Сергій Алієв-Ковика, неймовірні начерки. Передає емоції, експресії, почуття. Або так, як Наталка Кумановська, яка однією співучою невідривною лінією, яка просто пливе у її руках, вимальовує об'єм, простір, тіло. І це тіло, як літо, як Лоліта... Це все графіка», – каже мистецтвознавиця.

Читайте також: Українські амазонки як уособлення сили духу: у Музеї Корсаків провели мистецьке суаре

Графіка – це дуже важливий вид мистецтва, тому творці проєкту закликають любити її, вивчати і занурюватись в неї. Адже саме ця виставка надає таку можливість. 

«Ці шедеври вже є артефактами. Це неймовірна класика, яка дійшла до наших днів, і разом з тим творчі експерименти наших сучасників. ХХ століття, як зріз перед глядачем, і ХХІ століття також представлене тут. Тому, зануримося у ці далоги поколінь», – закликає кураторка проєкту.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024