Роботи ужгородських художників, створені під час війни, показали на виставці у Німеччині

07 Березня 2023, 16:36
Зліва направо: Аґнєшка Внучак, Десбіна Калінікіду, Сергій Білов, Закентій Горобйов, Геннадій Козуб, Крістоф Штарк, Апостолос Цаластрас, Юрій Єфанов і Наталія Маценко 1322
Зліва направо: Аґнєшка Внучак, Десбіна Калінікіду, Сергій Білов, Закентій Горобйов, Геннадій Козуб, Крістоф Штарк, Апостолос Цаластрас, Юрій Єфанов і Наталія Маценко

У Німеччині провели виставку RECORDS OF RESISTANCE, присвячену українським мистецьким практикам протягом війни, до якої увійшли роботи ужгородських художників.

Експозицію відкрили у галереї UNTERHAUS у Обергаузені. Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори.

На експозиції представили роботи, створені під час вторгнення й активних бойових дій: живопис, графіка, інсталяції, скульптура, фото та відеодокументація подій в Ірпені, Бучі, Гостомелі, Ворзелі, Бородянці, Києві, Харкові, Лисичанську та інших українських містах, частково чи навіть цілковито стертих з лиця землі. Виставка також містить деякі роботи, створені раніше, що чудом вціліли під час окупації Бучі, де знаходився склад резиденції. Таким чином, роботи митців постають і свідками, і доказами злочинів, і свідченнями стійкості та сили.

Організаторами події стали k i t e v – лабораторія незвичайних інтервенцій та Міжнародна резиденція сучасного мистецтва BIRUCHIY.

До виставки також доєдналися митці, які брали участь у міжнародній мистецькій резиденції BIRUCHIY 2022 року. Зазвичай вона відбувалася на острові Бірючий у Запорізькій області на узбережжі Азовського моря з 2006 року. У проєкті регулярно беруть участь митці з усієї України та з-за кордону, що робить його майданчиком для унікальної взаємодії, обміну досвідом та інформацією. З минулого року початкова локація резиденції знаходиться на окупованій території.

Влітку 2022 року резиденція відбулася у Закарпатській області і об’єднала митців у єдиному творчому процесі, що містив гострі сьогоденні рефлексії та стратегічні міркування, народив нові колаборації та візії спільного майбутнього.

На виставці RECORDS OF RESISTANCE показали, зокрема, роботи художників з Ужгорода: Олекси Манна, Олега Путрашика, Андрія Стегури та Марселя Ониська.

«Повномасштабна війна ще більше загострює важливість боротьби на культурному полі. Виставка RECORDS OF RESISTANCE – це жест солідарності з діячами української культури. А також іще один заклик посилити всебічну підтримку України та надати її народу все необхідне для захисту своїх землі та неба», – зазначили організатори.

Марсель Онисько. Z-z-z-z-z…

Кураторами виставки стали Наталія Маценко та Юрій Єфанов – незалежні митці з Києва. Резиденти Kunstmuseum Bochum у співпраці з Urbane Künste Ruhr та Kunststiftung NRW. Співпрацюють з резиденцією BIRUCHIY та k i t e v.

Павло Нікітін. Бентега.

Юлія Данілевська. З серії зробленої в окупованому Херсоні

Єгор Анцигін. Без назви.

Жанна Кадирова

Частина експозиції. Фото Наталії Маценко

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024