В Україні видадуть антологію «Воєнний стан» з передмовою Залужного та текстами 50 відомих авторів

26 Лютого 2023, 15:47
Антологія «Воєнний стан» 1462
Антологія «Воєнний стан»

У видавництві Meridian Czernowitz анонсували видання антології «Воєнний стан», до якої увійшли 50 текстів провідних українських інтелектуалів. Передмову до книги написав Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці видавництва.

Серед авторів антології: Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Ірина Цілик, Ярослав Грицак, Андрій Любка, Макс Кідрук, Юлія Паєвська («Тайра»), Віталій Портніков, Артем Чех та багато інших.

Читайте також: «Вперше читав свої вірші в 16 саме тут»: Сергій Жадан провів у Рівному літературні читання

«2022-й рік уже став історією. Ця цифра назавжди закарбована в нашій пам’яті… Важливо, щоб правдива історія цього року не загубилася. Щоб вона звучала у світі українським голосом, щоб вона збереглася у видатних творах для майбутніх поколінь. Бо правда – це один із найточніших різновидів зброї. Тому хочу подякувати українським письменникам та письменницям за те, що тримають культурний фронт, доказом чого слугує ця антологія», – ідеться в передмові до книги, яку написав Валерій Залужний». 

Видання побачить світ у лютому 2023 року. На обкладинці книги використано картину українського художника Матвія Вайсберга «Янгол ЗСУ» (2022).

«Ми дякуємо авторам та авторкам, котрі долучилися до фіксації наших непростих досвідів, генералу Залужному за важливі слова в передмові, Матвію Вайсбергу за обличчя цієї антології, кураторам видання Андрію Любці та Євгенії Лопаті за добірку текстів, USAID за підтримку проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», результатом якого стало це видання», – йдеться у дописі. 

Читайте також: Андрій Любка отримав відзнаку від Залужного

До 7 березня триває передпродаж антології «Воєнний стан».

«Воєнний стан – це не тільки правовий режим існування держави під час війни. Це ще й нагадування про козацький стан – військовий табір, що ставав фактично фортецею в часи воєн і битв. Минулого року вся наша країна перетворилася на такий стан – нездоланну фортецю, над якою майорить синьо-жовтий прапор. Упевнений, що завдяки мужності й професіоналізму українських воїнів, завдяки єднанню українського суспільства й за дружньої підтримки наших партнерів у світі ця фортеця поверне собі всі свої території», – уривок з передмови.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024