«Вперше читав свої вірші в 16 саме тут»: Сергій Жадан провів у Рівному літературні читання

09 Лютого 2023, 17:25
Сергій Жадан 2189
Сергій Жадан

У Рівному письменник Сергій Жадан провів літературні читання в межах свого туру Україною.

Захід відбувся 8 лютого у Міському будинку культури. Слухала нові та старі вірші, а також спогади автора про його візити до Рівного журналістка Район.Культура

Вщерть заповнена людьми зала, стосик книг біля мікрофона й тиша, яку розрізали лише оплески після кожної прочитаної поезії. Сергій Жадан виступив у Рівному всього за два тижні після того, як вже відвідував місто з гуртом «Жадан і собаки». Вкотре зібраний аншлаг приємно здивував автора, але й сам письменник зміг викликати подив у публіки. 

Читайте також: «Жадан і собаки» зустрілися у Рівному з травмованим військовим та присвятили йому пісню

Сергій зізнався, що саме у Рівному вперше читав свої вірші перед аудиторією.

«Мені було 16 років і я приїхав в Рівне з Луганської області на Всеукраїнську олімпіаду з української мови і літератури. Ми жили у вас десь тут в училищі, чи школі. Жили цілий тиждень, писали твори, займалися своїми справами. Але оскільки ми були філологами й це було присвячено українській мові й літературі, то організатори нам вирішили влаштувати зустріч з місцевими письменниками. Прізвищ письменників я вже не памятаю, але памятаю, що там мав бути Олександр Ірванець. А я був прогресивним юнаком, цікавився сучасною літературою. Я знав прізвище Ірванця, принаймні. Подумав: побачу живого Ірванця, це змінить все моє життя. Прийшли всі письменники, читали свої твори. Всі, крім Ірванця. Власне так я і запамятав, що це письменник, який не приходив», – поділився спогадами автор.

Читайте також: Олександр Ірванець організував у Рівному допрем’єрні читання нової повісті у свій день народження

Того ж вечора читати поезію запросили й творчу молодь. Оскільки друзі Сергія знали про те, що у нього на той момент було кілька віршів, то спонукали його продекламувати їх.

«Давай мене виштовхувати на сцену, але я ніколи не читав. А вони кажуть: «Давай-давай, пробуй, це місто Рівне – тут треба пробувати». І я вийшов, прочитав своє вибране, себто з шести написаних – чотири вірші. Мене прийняли дуже добре і це було, ясна річ, незаслужено, але мені сподобалося, що ти читаєш вірші, а в залі сидить кілька сотень прекрасних молодих людей і вони всі тобі плескають, всі тебе підтримують. В принципі з того часу нічого не змінилося. Тільки мені вже не 16 років. І бачу, що публіка на літературних вечорах стає все більш молодою. Тож спасибі вам, це для мене таке повернення в молодість», – розповів Сергій Жадан.

Читайте також: Жадан і Залужний дарують книжки за донати на авто для ЗСУ

Рівнянам вдалося послухати і старі, і нові, і навіть ще не опубліковані вірші поета. Як зазначив Жадан, деякі поезії він написав задовго до лютого 2022, а деякі навіть ще до 2014 року, втім, вони тепер набули зовсім іншого сенсу. Поет читав вірші з різних збірок та принагідно згадав про художників, які їх оформлювали: ілюстрації Гамлета для «Антени», Катерини Косьяненко для «Списку кораблів» та Олександра Ройтбурда для «Тамплієрів».

«Я коли обирав ці вірші, щоб сьогодні читати, намагався, щоб вони якось тематично були між собою повязані. Щоразу коли цим займаюся, то ловлю себе на думці, що за ці роки, починаючи з 91 року й виступу в місті Рівному, стільки всього понаписував, що можна робити тематичні збірки. У мене могла б бути збірка про Різдво, зиму, про смерть теж, не знаю, щоправда, хто б її читав», – зіронізував автор.

Розповів Сергій Жадан і про насичений графік. За його словами, останні два тижні, йому здається, що він живе у потязі, виходить на зупинці, читає «Пливи, рибо, пливи» і їде далі. Цей вірш за останній місяць поету довелося читати щонайменше 15 разів.

«Коли ми їздили в тур, з нами їздив такий бородатий чоловік, який був нашим MC. Це геніальний актор Саша Сердюк. Він на наших концертах продавав усе, що йому траплялося до рук. Зрештою йому це вдавалося – ми назбирали пів мільйона й за ці кошти купимо два хороших автомобілі на ЗСУ. Але коли в Сані закінчилися реальні фізичні предмети, то він продавав усе з себе, лишався в гумових капцях і починав торгувати повітрям», – розповів Жадан.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Сенс задуму полягав у тому, що поет на замовлення міг зателефонувати комусь та зачитати свою поезію за гроші. 

«Це вже було під кінець вечора й атмосфера була тепла і доброзичлива, тож знаходилася довірлива компанія, яка купувалася на цей нехитрий трюк і купувала цю можливість щось прочитати. Зазвичай це були люди, які прийшли музику слухати, і я чув, як через зал починали шепотіти: «Шо він там написав?». «Та шось про морепродукти – «Пливи, рибо, пливи», – відповідали їм.

«Потім ми на ранок збиралися з Сашею, він мені казав, що ось є пять замовлень і ми починали дзвонити. Це був дивний атракціон», – зазначив поет.

Втім, за словами письменника, читати саме цей вірш для рівнян було надзвичайно приємно. Після виступу на біс, про який попрохали глядачі гучними оваціями, Сергій Жадан роздав автографи та зробив світлини з усіма охочими. Окрім цього, щоб запам'ятати цей вечір, присутні могли також придбати будь-яку книгу автора у видавця, президента літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослава Померанцева.

Читайте також: Сотні прихильників, обійми та книги: у Луцьку побував Сергій Жадан

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром