На Рівненщині відкрили виставку з довоєнними фото загиблих військових

24 Лютого 2023, 18:55
Фото: Суспільне Рівне 1382
Фото: Суспільне Рівне

У Здолбунові на Рівненщині відкрили виставку із фотографіями сорока загиблих захисників. На світлинах зображені військові до початку повномасштабної війни Росії проти України.

Виставку відкрили 24 лютого у Здолбунівському краєзнавчому музеї. Про це повідомило Суспільне.

Фото: Суспільне Рівне

Тут представлені довоєнні фотографії сорока загиблих військових з колишнього Здолбунівського району. 

Здолбунівчанка Олена Максименко відвідала виставку. Жінка каже, що у цій війні загинули її знайомі, серед них сусід Олександр.

«Ми часто зустрічалися на вулиці, могли поспілкуватися. Коли дізналася про смерть, дуже страшно стало. Дуже багатьох цих людей знаю особисто: хтось сусід, хтось чоловік сестри, хтось просто знайомий. Дуже сумно на це все дивитися, молоді люди... аби це все було не дарма. Тільки завдяки ним ми живемо», — говорить відвідувачка виставки.

Фото: Суспільне Рівне

Фото для експозиції збирали два місяці. Для того, щоб зробити виставку, організатори спілкувалися з родичами загиблих захисників.

«Ми почали до друзів телефонувати, до батьків, до дружин, до сестер. По крихті фактично збирали якісь деталі інформації, якісь особливості їхнього життя. Кожен з родичів, вони сьогодні, до речі, були, казали, що у них ще є фотографії. Вони нам ще будуть присилати, ми будемо доповнювати цю експозицію», — розповідає співорганізаторка виставки Юлія Люкшин.

Фото: Суспільне Рівне

У Здолбунівському краєзнавчому музеї виставка триватиме до 24 березня. Відвідати її можна за попереднім записом.

«Всі бачать фото, які асоціюються у нас зі смертю, де вони на портреті, де вони потім на могилах — і це вкрай важко сприймати. Але ці люди — вони ще й жили. Ми вирішили створити невеличкий музейний архів, щоб зібрати ці всі прижиттєві фотографії: ці очі, ці посмішки, ці обійми — вони багато вартують. Я хочу, щоб їх запам'ятали не такими військовими, серйозними, з автоматами, а людьми, бо вони усі були людьми», — сказав керівник Здолбунівського краєзнавчого музею Олександр Чижевський.

Фото: Суспільне Рівне

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024