Унікальна фотокнига про гуцулів, Забужко та Пратчетт: бібліотеці у Рівному подарували близько 300 видань

13 Лютого 2023, 19:25
Книги, подаровані Рівненській обласній бібліотеці для молоді 1695
Книги, подаровані Рівненській обласній бібліотеці для молоді

У Рівному в обласній бібліотеці для молоді проводять акцію «Книга в дарунок» з нагоди Міжнародного дня дарування книг.

Цей день у світі відзначають 14 лютого, втім, за два тижні від початку ініціативи представники бібліотеки відзначили активність користувачів, тож вирішили продовжити акцію до 1 березня.

Які книги дарували найчастіше, чому цього року важливість акції зросла та куди розподілятимуть видання – працівників Рівненської обласної бібліотеки для молоді розпитала журналістка Район.Культура.

«Щорічно до Міжнародного дня дарування книг наша бібліотека активно долучається до цієї події. Ми із задоволенням приймаємо в подарунок від наших користувачів і міста, і області книги. Зазвичай ми влаштовували такі акції з благодійною метою. Минулого року збирали книги для Ясининицького реабілітаційного центру, намагалися збирати книги для своїх друзів та партнерів. Але минулий рік у нас був дуже складний щодо поповнення фондів», – зауважила директорка книгозбірні Світлана Патрикей.

Світлана Патрикей

За словами директорки, минулого року, на жаль, у бібліотеці не мали можливості придбати книги коштом обласного бюджету. Єдиною альтернативою стало комплектування за державною програмою ще на початку 2022. Однак Інститут книги оголосив про те, що фінансування у 2023 році вже не буде. Тож у бібліотеці вирішили розпочати рік з Міжнародного дня дарування книг і провести акцію серед своїх користувачів, щоб отримати в подарунок книги й у такий спосіб поповнити асортимент на полицях.

Ініціатива привабила чимало рівнян та жителів області, адже, як повідомила працівниця книгозбірні Анастасія, за два тижні небайдужі поціновувачі читання принесли в дарунок орієнтовно 300 книг. Здебільшого в акції бере участь активна молодь, втім, долучаються і старші люди.

«Молодь дуже активна. Багато людей придбали собі книги раніше за «ковідну тисячу» й тому мали змогу подарувати їх бібліотеці. Люди відкликаються, дарують книги, які вже прочитали. Приносили навіть декілька книг англійською», – розповіла бібліотекарка Ольга.

Жанрова різноманітність подарованих книг вражає, та особливо дивує кількість сучасної української літератури й популярних перекладних закордонних видань. Серед кількох десятків книжок, які спеціально показали для Район.Культура: «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко, «Я. Ніна» Яніни Соколової, кілька примірників із серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта, чимало книг від Джоджо Мойєс, «Татуювальник Аушвіцу» Гізера Морріса та багато інших.

Проте найбільше прикувала увагу унікальна фотокнига французького фотографа з українським походженням Юрія Білака «Гуцули у тіні Карпат».

«Дуже приємно, що дарують нові сучасні книги, ті, які користуються популярністю. Бачу, якщо приходять дарувальники, то вони дарують не одну книгу, а більше. Це надзвичайно приємно. Ну і приємно, що більшість книг все-таки україномовні й це книги сучасних українських авторів. Я сподіваюся, що їх стане більше і вже не 90, а 99,9% нашого фонду буде складати україномовна книга. Тому ми надзвичайно радіємо. Вдячні кожному дарувальнику. Незважаючи на лозунги від різних представників влади, українці – нація, яка читає, і Рівне – місто, яке читає», – зазначила Світлана Патрикей.

Приносити до бібліотеки закликають книги різних жанрів для різних вікових категорій. Щодо російської літератури, то у книгозбірні пропонують дарувальникам цих книг долучитися до іншої акції.

«Ми не беремо в обіг книги, надруковані в російських видавництвах. Тому люди несуть книги українських видавництв, а ті, які створені російськими видавництвами, автоматично йдуть на макулатуру й люди про це знають і з цим погоджуються. Отримані за них гроші ми відправляємо на ЗСУ», – повідомила завідувачка відділу абонементу Іванна Березюк.

До акції «Книга в дарунок» долучилися навіть у Канаді, тож ініціативу в бібліотеці називають вже не всеукраїнською, а міжнародною.

«Ми очікуємо на вісім посилок з Канади від наших партнерів, які слідкують за нашою сторінкою, і вирішили долучитися до нашої акції», – зазначила директорка установи.

Співпрацюють з міжнародними партнерами в бібліотеці не вперше – тут вже збирали книги для української книгозбірні в Іспанії, яку відкрили 11 лютого.

Подаровані видання в межах «Книги в дарунок», як розповіла Світлана Патрикей, залишаться в Рівненській обласній бібліотеці для молоді. Втім, якщо деякі примірники повторюватимуться 4-5 разів, то ними охоче поділяться з друзями.

«Підібємо підсумки 1 березня й тоді зможемо сказати, що, кому й у якій кількості буде подаровано чи передано. Але Ясининичі в нас не випали з поля зору – ми вже назбирали їм дві коробки книг і однозначно передамо, тому що там є потреба не лише для діток. Працівники самого центру з задоволенням читають і у них навіть в центрі є бібліотека, якою користуються працівники цього закладу», – поділилася планами директорка бібліотеки.

На тих, хто захоче поділитися частинкою власної книжкової колекції з бібліотекою саме 14 лютого, очікуватиме приємний бонус – безкоштовний запис до книгозбірні з нагоди Міжнародного дня дарування книг та Дня Святого Валентина.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024