В Ужгороді відкрили виставку ескізів сценографії та костюмів до опери «Тарас Бульба»

08 Лютого 2023, 16:27
Представлені експонати 1057
Представлені експонати
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилась виставка ескізів сценографії та костюмів до постановки опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба» Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка.
 
Дана виставка – це черговий захід культурно-мистецьких закладів центральної, східної та південної України. Саме ці регіони в умовах війни опинились в епіцентрі бойових дій, зазнаючи величезних руйнувань та втрат. Про це повідомили на сторінці Ужгородського скансену.
«Ворог намагається нищити нашу культуру, ідентичність. Але поряд із ЗСУ заклади культури боронять нашу країну на своєму «культурному фронті». Не маючи змоги продовжувати роботу на окупованих територіях, а також в зонах активних бойових дій, заклади або їх окремі співробітники всілякими способами продовжують свою роботу в інших регіонах України», – йдеться у повідомленні.
Пропонована виставка стала можливою завдяки Тарасу Селіхову, керівнику музично-виставкового відділу Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка, який сформував експозицію. Автором ескізів є Григорій Батій – художник театру, член НСХУ (1967), заслужений художник України (2003). 
 

Харківський театр – це перший український театр опери та балету, був відкритий у жовтні 1925 році. Впродовж своєї історії театр став потужним центром українського авангарду. З початком російської агресії, незважаючи на всю складність ситуації, коли частина колективу опинилася за межами міста і навіть країни, театр продовжив працювати. Була ініційована серія концертів у бомбосховищах та безпечних концертних майданчиках Харкова. Також створений проект «Схід Опера: долаючи відстань» - це своєрідний гуманітарний тур країнами Європи, що покликаний познайомити європейську публіку з одним із провідних мистецьких колективів України.
Виставка триватиме до 20 лютого.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024