На Закарпатті зняли фільм про історію лемків Ужанської долини

27 Січня 2023, 10:47
Фрагмент з фільму «Лемки. Слідами предків» 968
Фрагмент з фільму «Лемки. Слідами предків»

На Закарпатті зняли стрічку «Лемки. Слідами предків» про жителів Ужанської долини.

Про це повідомили в Управлінні туризму та курортів Закарпатської ОДА.

У зйомках стрічки взяли участь місцеві мешканці, а локаціями стали Невицький замок, гора Гурка і Краєзнавчий музей у Перечині, а також Лемківська садиба у Зарічеві та Ужгородський скансен.

Тривалість стрічки — 28 хвилин. Сценарій та задум фільму належить випускнику Перечинської школи-інтернату Йосипу Чуприку.

Фільм створив Благодійний фонд «Центр громадських ініціатив» у рамках реалізації проєкту транскордонної співпраці.

«Стрічка про історію лемків, які мешкали та мешкають в Ужанській долині – це поєднання історичних фактів та сьогодення. Вона легко сприймається незалежно від віку: бо в ній кожен знайде щось своє. 30 хвилин часу пролітають наче 10, бо в етнострічці є і співи, і традиції, і сучасне життя», – зазначили на сторінці фонду в фейсбуці.

За словами представників фонду, документальний формат дозволяє відчути цей зв’язок поколінь, що зберігся як в історичних експонатах, так і в повсякденному житті. У Перечинській громаді і досі можна відчути зв’язок минулого та теперішнього, що тісно сплетено звичаями та обрядами у святкуванні важливих для мешканців та мешканок дат та подій.

«Сподіваємось, що домашній перегляд також дозволить отримати задоволення від споглядання за головною героїнею, яка знайомиться під час подорожі із краєм, де мешкала її бабуся. А короткі історичні факти – дозволять по-іншому подивитись на минуле наших прадідів та прабабусь, які так поважали та зберігали традиції, які нині є цікавинкою та особливістю нашого краю», – розповів під час прем’єрного перегляду стрічки Андрій Вишняк, голова правління Центру громадських ініціатив.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024