Вертеп Донеччини: актори Маріупольського театру показали прем'єру в Ужгороді

26 Грудня 2022, 17:10
Прем'єра 902
Прем'єра

В Ужгороді презентували виставу «Вертеп Донеччини». Подія відбулась у Закарпатському облмуздрамтеатрі 25 грудня. 

П'єсу підготували артисти Донецького академічного обласного драматичного театру. Про це пише Суспільне.

За словами виконувачки обов'язків художнього керівника театру Людмила Колосович, за основу взяли п'єсу Пантелеймона Куліша «Іродова морока».

Кривда, Правда, Ірод, Козак та інші — такі персонажі вистави «Вертеп Донеччини», яку підготували актори Донецького академічного обласного драмтеатру. Дмитро Муранцев грав три ролі. 

«Ми граємо лялькову виставу і водночас живим планом також, тому в мене усього три ролі. На живий план я граю семінариста, ляльками я граю Ірода і Гайдамаку. Семінарист готується до Святвечора і він майструє маленький будиночок Вертеп традиційний. Йому допомагають його односельчани. Так сталося, що вони разом вирішили зіграти Вертеп», – каже актор.

«Наша особливість в тому, що цей Вертеп під час війни. Ірод — це традиційний цар Ірод, він антагоніст, він відіграє головну негативну роль, це в нас прототип Путіна, так скажемо. Його головний супротивник Гайдамака — козак, котрий отримує перемогу», — додає Дмитро Муранцев.

Актори Донецького академічного обласного драматичного театру виставу «Вертеп Донеччини» готували впродовж трьох тижнів. 

«Завдання, яке було в постановчої групи, — створити Вертеп в Україні, де йде війна, тобто не святкувати Різдво (так, ми святкуємо Різдво, ми повинні це робити), але маємо не забувати, що за нашими спинами палає вогонь. В постановці використані автентичні колядки і щедрівки Донеччини — це є родзинкою вистави», — каже Людмила Колосович.

Читайте також: Руїни Маріупольського драмтеатру заховали за портрети російських письменників

«Я як режисер поєднала драматичний театр і театр ляльок. Оскільки засновниками вертепів в Україні були семінаристи і вони робили такі вертепні коробки, ляльки та возили все це на санчатах і показували панству цю різдвяну містерію. Так само в нашій виставі: ми почали від початку й дотягнули цю історію до сьогодення», — додає керівниця.

Охочі зможуть побачити виставу в Закарпатському облмуздрамтеатрі ще 29 і 30 грудня.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024