«Боротьба крізь віки»: на Рівненщині відкрили нову патріотичну виставку

15 Жовтня 2022, 14:25
Експозиція 939
Експозиція

Здолбунівський краєзнавчий музей презентував виставку присвячену п’ятнадцятьом бригадам Збройних сил України та їхнім патронам.

Подія відбулася 14 жовтня у стінах підземелля музею. На ній представлені історії створення п’ятнадцятьох бригад ЗСУ та коротка біографія патронів військових формувань, що є борцями за державність України у різних роках. На подію завітала журналістка Район.Культура.

Перед презентацією присутніх почастував їжею Української повстанської армії Віталій Лялькін, кулінар та волонтер проєкту «Я – історія». Серед страв були хліб з каштанів та пряною смальцевою намазкою, печена капуста, смажені гриби й узвар – традиційний напій того часу. Також він поділився особливістю приготування усього цього за рецептами Сергія Солдаткіна, шеф-кухаря і співавтора проєкту «Я – історія».

«Основною родзинкою цих страв є те, що всі вони приготовані з додаванням абсорбатичної солі з попелу обвугленої капусти в печі, що робить страви не тільки смачнішими, за рахунок запаху перцю та часнику, а й корисними для організму», – розповідає Віталій.

Музей УПА
Директор музею з військовослужбовцем Віталієм

Під час виставки люди мали змогу знайти щось нове для себе, заглибитися в історію національно-визвольних воєн за суверенність  України: читали інформацію на експозиційних плакатах або ж переходили за посиланням QR-коду – для більш детального опрацювання теми.

Серед присутніх на виставці була чимала кількість молоді та культурних волонтерів, що працюють у музеях Рівненщини. Серед них був і Тимофій Мохначук, волонтер Здолбунівського краєзнавчого музею. За словами хлопця, такі події у місті є знаковими для молодіжного простору Здолбунова, адже вони об’єднують різних людей на благо історичної підкованості.

«Молодь повинна приєднуватися до таких патріотичних заходів, бо якщо ти погано озброєний у культурно-історичному фронті – отже слабкий, а ми мусимо перемогти у цій війні, що тягнеться далеко не вісім років», – додає Тимофій.

Олександр Чижевський, директор Здолбунівського краєзнавчого музею, розповідає, що метою цієї виставки є привернення уваги людей до тих, хто зараз воює на рубежах нашої держави, збереження історичної пам’яті про свідомих українців, які у різні часи захищали Батьківщину.

«Видатні діячі, імена яких носять ці бригади, боролися впродовж століть за українську державність від княжої доби аж до сучасних подій незалежної України. Знання про цих постатей має дати нам, в першу чергу, важливість розуміння наслідкового зв’язку між поколіннями українців, що поклали своє життя за свободу рідного краю, адже без аналізу минулого ми не зможемо побудувати щасливе майбутнє», – зауважує директор музею.

Також Олександр Чижевський зауважив на цінності таких заходів у місті. А також проанонсував, що планує й надалі проводити заходи спрямовані на зміцнення патріотичного духу людей. 

«Ми радо вітаємо кожного, хто долучається до життя музею. Присутність людей у наших виставкових залах завжди надихає створювати щось нове та цікаве. У воєнний період потрібно винятково знаходити час для культурних установ, щоб збагачувати  свій патріотичний дух», – каже музейник.

Ірина КИРИЧУК

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024