Евакуйовані театри Маріуполя та Харкова дали вистави на фестивалі в Кропивницькому

27 Вересня 2022, 10:39
Фрагмент з вистави 699
Фрагмент з вистави

Попри війну, сигнали «повітряної тривоги» та загрозу обстрілів, у Кропивницькому відбувся 52-ий театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти». Протягом тижня на сцені Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру виступали запрошені евакуйовані колективи з Маріуполя та Харкова, а також запрошені театральні колективи з Чернігова, Вінниці, Києва

Про це журналістів Район.Культура повідомила пресслужба Агенції PR Batteries.

Читайте такожАктори маріупольського драмтеатру тепер виступатимуть в Ужгороді

Цього року, в умовах російської агресії проти України, свято відбулося під гаслом «Музи не мовчать». Фестиваль пройшов без анонсів і афіш, а квитки не продавали у касі.

Відкрила фестиваль вистава Донецького академічного обласного драматичного театру (Маріуполь) «Крик нації» про життя і долю закатованого радянським режимом поета-дисидента Василя Стуса. Це саме той театр, що став відомим на весь світ, коли у березні на його будівлю скинули авіабомбу. Поміж сотень людей, які того дня шукали прихисток у “драмі”, були й актори, які вийшли на сцену кропивницького театру 20 вересня.

Читайте також: В Ужгороді Маріупольський театр презентував прем'єру про Стуса

«Трупа Донецького обласного драмтеатру вперше в Театрі корифеїв – і це для нас велика честь. Ми знайшли в собі сили повернутися після виїзду до Ужгорода трохи назад, до центральної частини України, де загроза обстрілів більша. Ви можете собі уявити, наскільки це було для нас психологічним бар’єром», – розповіла керівниця обласного Донецького театру Людмила Колосович.

У рамках свята «Вересневі самоцвіти» також було представлено спільний проєкт Харківського державного академічного українського драматичного театру («Березіль»), який наразі знаходиться в евакуації, та Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру «Хлібне перемир’я» за драмою Сергія Жадана

Читайте такожВ Італії скасували концерт Жадана, де він мав збирати гроші для ЗСУ

Вистава розповідає про історію двох братів, яка відбувається влітку 2014 року у Донецьку. До речі, сам автор брав участь у створенні постановки, робив коректуру в процесі у співпраці з режисером постановником Олександром Ковшуном. Харківський театр евакуювався з-під обстрілів 3 березня. Саме вінницькі театрали надали прихисток харків’янам і тепер вони дають свої вистави разом.

«Для мене подібні фестивалі – це таке заземлення. Ми дуже вдячні тим, хто профінансував «Вересневі самоцвіти» і організував їх. Можливо, це зараз ще більше потрібно, ніж у мирні часи – і глядачам, і акторам», – додала керівниця літературно-драматургійної частини Харківського театру Маргарита Корнющенко.

Щодо проведення цьогоріч в організаторів фестивалю були сумніви. Питання безпеки та фінансування стояли на першому плані. Проте рада сільськогосподарських підприємств Кіровоградської області, місцеві підприємці та нардепи, благодійний Фонд Родини Довгих і інші меценати зголосилися фінансово підтримати участь у фестивалі театрів з інших міст, а сам захід завдяки такій підтримці, пройшов без жодної копійки з обласного бюджету. 

«Підтримка української культури – це про підтримку українського духу і збереження нашої ідентичності. Коли росіяни руйнують наші міста, надважливо боротись за те, що робить нас українцями – наш культурний код, який їм ніколи не вдасться зруйнувати. Наш Фонд всі місяці війни підтримує жителів Харкова: ми відправили понад 15 тонн продуктів на Салтівку, корма тваринам в Зоопарк «Фельдман Екопарк», інфраструктура якого була знищена в перші дні нападу. І коли до Олеся Довгого звернулись організатори Фестивалю ми одразу погодились допомогти та підтримати фінансово презентацію спільного проєкту Харківського та Вінницького драмтеатрів в рамках «Вересневих самоцвітів». Дякую всім благодійникам і бізнесам, які об’єднались у цьому заході», – ділиться Оксана Гуляєва, директор Фонду Родини Довгих «Можемо Разом».

У театральному фестивалі також взяли участь Київський академічний драматичний театр на Подолі з виставою «Сто тисяч» у постановці Віталія Малахова, Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка з виставою «Приборкання норовливого» за п’єсою Ярослава Стельмаха «Кохання у стилі бароко», Кіровоградський обласний академічний український музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького з постановкою «Ціна життя» за п’єсою Карела Чапека «Мати» та народний хореографічний ансамбль «Світанок» з виставою-реквієм «Тінь весни».  

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024