В Ужгороді Маріупольський театр презентував прем'єру про Стуса

17 Липня 2022, 11:22
Фото з вистави «Крик нації» 1587
Фото з вистави «Крик нації»

«Крик нації» — перша вистава відновленого театру з Маріуполя, яку показали в Ужгороді, де наразі працює Донецький академічний обласний драматичний театр. 

П'єсу «Крик нації» написала трупа театру. У ній розповіли про життя і долю Василя Стуса, який з дитинства жив у Донецькій області. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов'язків директора — художнього керівника театру та режисерка вистави Людмила Колосович

Нагадаємо, актори Донецького академічного обласного драмтеатру (Маріуполь), будівлю якого зруйнували авіабомбою російські окупанти, переїхали на Закарпаття, де продовжують  свою роботу.

Акторка Олена Біла в Донецькому театрі працює 19 років. У п'єсі «Крик нації» жінка зіграла кілька ролей. Одна з них — роль дружини Василя Стуса Валентини Попелюх.

«Така психологічно-драматична роль дуже рідко вдається акторові. Я задоволена тим, що я працюю, що я залишилася в професії. Для мене це головне, тому що я можу психологічно налаштовуватись, а не сходити з розуму, бо дуже важко пережити те, що трапилося зі всіма нами та й українцями загалом», — розповіла Олена Біла.

Читайте також: Засновано на реальних подіях: в Ужгороді відзняли перший кримінальний трилер

Уперше з трупою Донецького театру грає Дмитро Муранцев. У п'єсі про Стуса хлопець також виконав кілька ролей.

«У нас усі, окрім головного героя, грають багато ролей. Наше головне завдання — максимально передати справжнього Стуса, тобто ми граємо оточення Стуса: і друзів, і ворогів. У Маріуполі я навчався на актора. Я був студентом, а Людмила Леонідівна Колосович була моєю вчителькою. Після повномасштабного вторгнення вона мені запропонувала зараз приєднатися до трупи і я ще паралельно навчаюся. Чи хочеться, щоб війна закінчилася і ми перемогли? Так, але я не до кінця вирішив, чи зможу пересилити себе, щоб повернутися і жити в Маріуполі, навіть, якщо його відбудують, а це буде 100%, але ходити тими вулицями й згадувати те, що ми бачили, це важко...», — каже актор Дмитро Муранцев.

Актори прем'єру вистави «Крик нації» підготували на 16 липня навмисно, адже пройшло 4 місяці з дня руйнування, 16 березня, російськими військовими їхнього театру в Маріуполі. 

«Дуже важливо було 16 липня — день у день — через 4 місяці зробити прем'єру. Чому саме Стус? Тому, що 2-річного Стуса батьки перевезли з Вінницької області в Донецьку, там він ріс в донецькому середовищі, там він вчився в інституті, там він викладав українську мову в школі, там він побачив, що відбувається в Донецьку. Він був пророк. Він сказав, що його так турбує доля Донбасу, бо вважав, що це майбутня доля України й ось, що зараз відбувається», — каже виконувачка обов'язків директора Донецького театру.

Читайте також: В Ужгороді з'явився новий патріотичний мурал

Людмила Колосович каже: п'єсу «Крик нації» написала ціла трупа. Для цього актори читали багато літератури та переглянули відео про життя і творчість Василя Стуса.

«Половину п'єси я написала сама, а потім зрозуміла, що вже далі не можу, тоді я покликала на допомогу акторів, ми створили творчу лабораторію і почали писати всі разом», — каже пані Людмила.

Виставу охочі зможуть побачити ще 17 і 23 липня.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром