Стравінський та Україна: «Кантабіле» відкрив 19-й музичний фестиваль у Луцьку

26 Вересня 2022, 19:15
Концерт хору «Кантабіле» 1475
Концерт хору «Кантабіле»

У Луцьку академічний камерний хор «Кантабіле» Волинської обласної філармонії розпочав дев'ятнадцятий музичний фестиваль «Стравінський та Україна» з концертом «Музика любові».

Захід пройшов 25 вересня в залі Волинського академічного обласного театру ляльок, де зібралося чимало поціновувачів класичної музики. Серед слухачів була журналістка Район.Культура.

Концерт присвячений композитору і диригенту українського походження Ігорю Федоровичу Стравінському. Рід митця походить з волинського міста Устилуг, де зараз функціонує єдиний у світі музей Ігоря Стравінського, де він створив найкращі свої твори: «Феєрверк», «Весіллячко», початок видатного балету «Весна священна». Сам маестро називав  Устилуг «райським куточком для творчості». 

Читайте більше: Устилуг – райський куточок для творчості Ігоря Стравінського

Ведуча заходу Уляна Олексюк зазначила, що Ігорю Стравінському було важливо, щоб його пам'ятали, адже на схилі свого довгого віку митець сказав: «Мені стає тепло, коли я думаю, що на батьківщині я незабутий». 

Фестиваль відкрив запрошений до слова заступник начальника управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації Валерій Дмитрук.

«Наша Волинська обласна філармонія не дивлячись ні на пандемію, а сьогодні — ні на війну, відкриває цей потрібний фестиваль. Мені хочеться подякувати Волинській філармонії не тільки за фестиваль, а й за те, що вона робить сьогодні», — поділився Валерій Дмитрук.

До слова, академічний камерний оркестр «Кантабіле» — лауреат обласної іменної премії імені Ігоря Стравінського. Художній керівник оркестру — лауреат міжнародної премії «Жезл Йоганна Себастьяна Баха», народний артист України Товій Рівець

Товій Рівець зі скрипкою
Товій Рівець зі скрипкою

Розпочали концерт з неокласичного балету Ігоря Стравінського «Аполлон Мусагет». Зокрема під час заходу звучала мелодія з опери «Орфей та Еврідіка» німецького композитора Крістофа Віллібальда Глюка у виконанні солістки Софії Свіст-Ярощук (флейта).

Також присутні мали змогу прослухати виконання солістки Юлії Єфімчук «Ave Maria» австрійського композитора Франца Шуберта, а також «Пісеньки Джудітти» угорського композитора Франца Легара.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024