Бах і українські композитори: у Луцьку провели благодійний концерт органної музики

29 Червня 2022, 19:05
У Луцьку пройшов благодійний органний концерт 1845
У Луцьку пройшов благодійний органний концерт

У Луцьку пройшов благодійний концерт органної музики до Дня Конституції України та з нагоди торжества верховних апостолів Петра і Павла. Захід проводився з метою збору коштів для медичного батальйону «Госпітальєри».

Безліч людей 28 червня завітали до римо-католицького кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла, аби вперше за довгий час послухати органний концерт, а також щоб долучитися до благодійної ініціативи. Серед слухачів була й журналістка Район.Культура.

У програмі концерту були твори Йоганна Себастьяна Баха, а також українських композиторів — Дмитра Бортнянського, Віктора Гончаренка, зокрема Віктора Тиможинського, уродженця Луцька. 

Орган костелу
Орган костелу

Виконували композиції титулярний органіст костелу Петро Сухоцький та його колишній учень Марк-Єфрем Новакович. Ведучою заходу була Анастасія Марків, волонтерка від «Карітас-Спес Луцьк парафії св. Петра і Павла».

Анастасія Марків
Анастасія Марків

Костел був повністю заповнений людьми, які прийшли послухати класичну органну музику. Присутні розмістилися на лавках у всіх куточках храму, вслухаючись у кожну композицію, яка долинала з органного залу. Дехто зачаровано сидів, заплющивши очі, й слухав мелодію органу. На кожен виконаний твір слухачі реагували бурхливими оваціями.

 

У коментарі для Район.Культура Анастасія Марків поділилася, що загалом під час благодійного концерту вдалося зібрати 21 595 гривень для добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». Ці гроші вже передали для медиків. 

«Найголовніше, що люди знайшли можливість і час, аби відвідати концерт та зробити таку благу справу, і це дійсно величезна підтримка для цих медиків!» — каже Анастасія.

Нагадаємо, першим концертом у луцькому костелі за три місяці повномасштабної війни в Україні був виступ архієрейського камерного хору «Оранта», що відбувся 29 травня.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024