Музей Шевченка, капела та історія: що заповів Роман Ратушний після смерті

16 Червня 2022, 13:15
Роман Ратушний 4077
Роман Ратушний

Українська письменниця Світлана Поваляєва повідомила, що її загиблий на війні син Роман Ратушний, заповів підтримати Національний музей Шевченка, Національну Капелу Бандуристів ім. Майбороди, «Історичну Правду» та «Новинарню».

Про це журналісти Район.Культура дізналися із допису Світлани Поваляєвої в фейсбуці. 

Роман Ратушний – відомий активіст та борець за збереження історичної та культурної спадщини свого рідного міста – Києва, та України в цілому, засновник та голова ГО «Захистимо Протасів Яр». Загинув у бою під Ізюмом 9 червня. Його смерть вразила багатьох українців. Більшість із них не знали хлопця особисто – лише через соцмережі, але всі пишуть одинакові слова: «ми втратили друга».

«Красивий, як молодий Бог. Харизматичний інтелектуал. Українець. Герой», – сказав про Романа товариш сім'ї та письменник Андрій Любка.

Арт Ратушний
Портрет Романа Ратушного

«Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям» – теза, яку Роман просив пам’ятати і поширювати», – кажуть у його рідній організації.

Головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані розповів у соцмережах, що Роман був його персональною надією на зміни в місті та в країні.

«Світлана Поваляєва сказала мені, що її син поважав те, що робимо ми. І в якості виконання його заповіту сьогодні на мою картку прийшли гроші від Романа і його друзів. І я знову плачу. Ми зобов'язані відпрацювати цю довіру. Жити на повні груди, боронити Україну за себе і за цього Хлопця», – написав Вахтанг Кіпіані.

Журналіст зазначив, що хоче встановити кілька премій імені Романа Ратушного для молодих авторів за публікації про історію Києва та збереження історичної спадщини столиці. 

Арт Роман Ратушний
Арт Максима Павленка

Редакція «Новинарні» своєю чергою теж оголосила про започаткування преміального фонду імені Романа Ратушного для журналістів. На це використають кошти, які переказала мама загиблого воїна Світлана Поваляєва.

«Як і Вахтанг Кіпіані, я був вражений і зворушений, коли дізнався від Світлани, що Роман Ратушний заповів підтримати капелу бандуристів, Будинок-музей Шевченка тощо. Що він шанував наше видання й «Історичну правду». І вже сьогодні я, як і Вахтанг, отримав від Світлани, моєї однокурсниці й доброї подруги, переказ на 100 тисяч гривень Це величезна честь для мене і визнання того, що ми робимо», – написав у фейсбуці головний редактор «Новинарні» Дмитро Лиховій.

Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. Майбороди шокована заповітом Романа. За їхніми словами, вони знали, що Роман відвідував концерти, та заповіт став абсолютною несподіванкою для них.

«Відповідно нашому статусу ми не маємо право приймати подібні грошові перекази. Та якби і мали, ми б однаково не взяли ці гроші. Закликаємо всіх, хто хоче виконати останню волю ВЕЛИКОЇ ЛЮДИНИ – будь-яку суму, якою ви б хотіли підтримати наш колектив, перекажіть, будь ласка, на потреби ЗСУ», – кажуть бандуристи.
Музиканти пообіцяли, що обовʼязково проведуть у Києві концерт, який присвятять памʼяті Романа Ратушного.
 
Працівники Національного музею Шевченка поки утримуються від коментарів, через те, що хочуть особисто зустрітися із сім'єю Героя. 
«Ми співчуваємо горю, що сталось. Ця новина стала для нас неочікуваною і дуже болісною. Ми щиро співчуваємо родині загиблого. Плануємо зустрітись з родиною Романа, тож поки що утримуємось від коментарів», – сказали журналістам Район.Культура музейники.

Ратушний в ЗСУ
Роман у військовій формі

Організація Романа «Захистимо Протасів яр» розповіла у соцмережах, що 5 липня Ромі мало б виповнитися 25. Він був патріотом все життя: учасник Революції Гідності в 15 років, громадський активіст. З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь в боях під Києвом, а потім вже в складі 93 ОМБР «Холодний яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.
«Ми становились, як організація завдяки йому. Попри цю важку втрату ми продовжимо справу Романа, ми продовжуємо змінювати і розбудовувати наше суспільство, нашу країну, ми продовжимо боротися за Велику Соборну Україну», – кажуть учасники організації.
Активісти обіцяють, що розбудують парк в Протасовому яру, де на честь Романа висадять дуб.
«Ромчик був кращим з нас, відчайдухом, який завжди був першим в будь-якому бою і ніколи не проявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою, він був в розвіддозорі в складі бойової групи і загинув під час виконання бойового завдання», – діляться активісти.

Співачка Марія Бурмака теж поділилася своїм болем від втрати на своїй сторінці у фейсбуці. Вона близько знайома із сім'єю Героя, тож зауважила, що мама хлопця ніби відчувала біду.

«Я не знаю як передати цей біль, я пам‘ятаю як цей хлопчик щойно народився, ми тоді працювали всі разом. Він був з тих найкращих синів українських, на яких майбутня Україна мала би триматись. Буквально днями Світлана писала, що в неї був як нервовий зрив. А це серце мами відчувало. Я не знаю як це пережити батькам, як це пережити всім. І скільки це ще бути тривати, цей жах, коли кращих українських дітей вбивають росіяни», – йдеться у дописі співачки.

Роман Ратушний із Світланою Поваляєвою
Роман із мамою

Сама ж мама Романа Ратушного, Світлана Поваляєва виразила свої почуття поезією.
«Мій улюблений вірш Семенка. Не розумійте буквально (с) Роман Ратушний», – написала письменниця у фейсбуці.
Я не умру від смерти —
Я умру від життя.
Умиратиму — життя буде мерти,
Не маятиме стяг.
Я молодим, молодим умру —
Бо чи стану коли старим?
Залиш, залиш траурну гру.
Розсип похоронні рими.
Я умру, умру в Патагонії дикій,
Бо належу огню й землі.
Рідні мої, я не чутиму ваших криків,
Я — нічий, поет світових слів.
Я умру в хвилю, коли природа стихне,
Чекаючи на останню горобину ніч.
Я умру в павзу, коли серце стисне
Моя молодість, і життя, і січа.
30. VI. 1917
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024