«Попри війну»: Хор «Оранта» співав, щоб зібрати гроші для 14 бригади

30 Травня 2022, 17:16
ОРАНТА 1265
ОРАНТА

Архієрейський камерний хор «Оранта» Свято-Троїцького кафедрального собору Луцька на чолі із регентом Василем Мойсіюком провів благодійний концерт духовної музики «Попри війну. Віра. Надія. Весна» для того, щоб зібрати кошти для 14 ОМБР ЗСУ імені Княза Романа Великого.

Подія відбулася 29 травня у стінах кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла. До благодійної ініціативи долучилося багато лучан та гостей міста. Серед них була журналістка Район.Культура.

Повний зал костелу із оплесками та квітами зустрічав хористів. Цього разу «Оранта» представила свій церковний репертуар на пасхальну тематику, зокрема презентували декілька інтерпретацій «Отче наш». 

До слова, одна із версій цього церковного твору прозвучала вперше. Це варіація латвійського композитора Ріхарда Дюбри, який  створив музику на український текст «Отче нашу». Василь Мойсіюк розповів про це в ефірі радіо, коли анонсував концерт. Латвійський композитор нещодавно передав ноти до Луцька і хор відразу почав працювати над виконанням цього твору. 

Усі інші композиції, які звучали протягом вечора – авторства українських композиторів: Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Михайла Вербицького, Миколи Леонтовича, Анатолія Авдієвського

Під час виконання «Боже великий єдиний» усі присутні стоячи слухали молитву, і відреагували довгими оваціями на виконання цієї композиції.

Василь Мойсіюк розповів, що давно вони хотіли організувати концерт із виконанням чотирьох «Отче нашів», та не думали, що це буде у воєнний час. Тож вирішили організувати благодійний концерт, щоб допомогти українській армії.

Завдяки цій ініціативі їм вдалося зібрати 26155 гривень.

Концерт «Оранти» став першим виступом у луцькому костелі за три місяці повномасштабної війни в Україні.

Читайте також: Музика світла: у Луцьку хористи співали на підтримку ЗСУ

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024