У Маріуполі російські окупанти знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі

23 Березня 2022, 15:28
Художній музей імені Архипа Куїнджі 1815
Художній музей імені Архипа Куїнджі

У Маріуполі терористична армія рф авіаударом знищила Художній музей імені Архипа Куїнджі.

На момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, натомість були роботи Айвазовського, Глущенка, Яблонськоїповідомляє «Локальна історія», — пише Суспільне Культура.

Видання цитує голову Національної спілки художників України Костянтина Чернявського — за його словами, на момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Архипа Куїнджі, тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова.

Але в музеї зберігали роботи інших відомих українських художників, зокрема Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської. А також Михайла Дерегуса, Андрія Коцки, Миколи Бендрика, Леоніда Гаді.

У будівлі також були роботи сучасних живописців — Василя Коренчука, Олександра Бондаренка, Людмили Масальської, Олега Ковальова, Володимира Харакоза, Сергія Баранника — з останнім колеги втратили зв’язок 3 березня. Баранник — голова маріупольської організації Національної спілки художників України, від початку повномасштабного вторгнення РФ залишався в Маріуполі.

Музей імені Куїнджі відкрили в Маріуполі в 2010 році в садибі Геоцинтова – будівлі 1902 року, зведеній у стилі модерн. Експозиція музею Архипа Куїнджі містила близько 2000 експонатів, серед яких твори живопису, декоративно-прикладного мистецтва, а також графіка та скульптура.

Читайте також: Мінкультури України та Італії відбудовуватимуть драмтеатр у Маріуполі

У половині виставкових залів експонували предмети, пов’язані з життям та творчістю Архипа Куїнджі. Серед них світлини, документи, особисті речі художника, зокрема 200-річна купіль, в якій хрестили митця.

Фото: Misto Mariupol
Фото: Misto Mariupol

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024