«Культ надмірної свободи», – луцький священник про День Валентина

14 Лютого 2022, 11:47
Святий Валентин 772
Святий Валентин

День закоханих став популярним серед українців. Чи українська це традиція та чи справді Валентин має стосунок до цього свята, що таке вінчання, та як ставиться церква до інтиму?

Про це розповів староста луцького кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі. Журналісти Район.Культура обрали найцікавіше.

Священнослужитель стверджує, що святий мученик Валентин існував, але він не причетний до дня закоханих, який заведено відзначати 14 лютого.

«Є такий мученик Валентин, його мощі поховані у місті Римі. На його могилі є напис: «Жив так, наче збирався завтра померти, а працював так – наче збирався жити вічно». Але цей святий, пам’ять якого вшановують і православна церква, і на Заході, не має відношення до 14 лютого – дня закоханих… Святий Валентин був, він виконував свою християнську місію, і вона зовсім не співпадає з тією, яку розказують прихильники свята 14 лютого. Це не церковне свято і не день святого Валентина», – запевняє Володимир Подолець.

На його думку, традиція святкувати день закоханих не православна, а прийшла з Європи, і її мета – поширювати культ надмірної свободи.

«А надмірна свобода, зловживання свободою – це дорога до рабства похотей, пристрастей, до залежності і до інших збочень, які не завжди роблять людей щасливими», – наголосив священнослужитель.

Володимир Подолець розповів і про таїнство шлюбу та вінчання. Він зазначив, що колись долю майбутнього подружжя вирішували батьки. Часто молодій дівчині не подобалося, що її віддавали заміж за нелюба і набагато старшого за неї. Проте їй добирали пару «за статусом». І це був своєрідний послух перед батьками.
 
Отець Володимир пояснив, як готуватися до таїнства вінчання. Під час нього священник закликає Боже благословіння на наречених, одягає на них вінці, дає чашу з вином як спогад про євхаристію. Вінці не завжди одягають на голови, а частіше їх притримують зверху. Коли молоді стоять у храмі на рушнику, це означає, що з-поміж інших вірян під час цього таїнства вони є головнішими: сьогодні їх вінчає Бог. Рушник підкреслює важливість того, хто на ньому знаходиться.
 

Священник розповів про присутність батьків і свідків на вінчанні, бо таїнство відбувається у спільноті, в родинній церкві. А ще вів мову, як берегти шлюб і почуття. Панотець порівняв подружнє життя з річкою, в якій вода залежить від течії: холодніша чи тепліша. Тож для чоловіка й дружини цілком природно, що їхні почуття можуть змінюватись, але головне, що в них є любов.
 
Отець Володимир розповів, що інтим не є чимось гріховним. Але закликає берегти чистоту своїх стосунків для подружжя: майбутнього чоловіка і майбутньої жінки. Інтим у шлюбі збагачує обох, підносить, а поза шлюбом – їх розпорошує, бо не передбачений Творцем у людях. Господь створив чоловіка й дружину і благословив їх для продовження роду. Дошлюбний інтим церква забороняє.
 

Священник радить не святкувати день закоханих раз у рік, а постійно, щодня проявляти відповідне ставлення до своїх «других половинок».

«Я цей день відзначаю щодня щодо своєї дружини. І раджу всім одруженим чоловікам та тим, які збираються одружитися, не один день в році це відзначати це свято, а впродовж цілого року щоденно. Перш за все – виконанням свого чоловічого правильного обов’язку, працювати на благо сім’ї, бути головою сім’ї. Дехто хибно думає, що голова сім’ї має якісь привілеї, що біля нього всі слуги, в тому числі й дружина. Голова сім’ї – це той, хто відповідає за правильний порядок, хто сам себе віддає сім’ї. Головування у тому, що голова сім’ї відповідальний за все, всюди сіє правильне зерно життя, віри, любові та інших речей, які сім’ю роблять здоровою і щасливою», – наголосив Володимир Подолець.

За словами священника, покровитель подружжя у православній церкві все ж є. Це – святий великомученик Прокопій.

Читайте також: В Софії Київській відбулося прославлення Галшки Гулевичівни

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024