Слухати Шевченка: 13 пісень на вірші Кобзаря

09 Березня 2024, 18:37
Пам'ятник Тарасу Шевченку в Рівному. Фото Ірини Киричук 2974
Пам'ятник Тарасу Шевченку в Рівному. Фото Ірини Киричук

В Україні 9 березня відзначають 210 років від дня народження видатного українського поета та художника Тараса Шевченка.

Журналісти Район.Культура зібрали добірку музичних композицій, створених українськими музикантами на вірші Кобзаря. 

«Сестри Тельнюк» – «І мертвим, і живим...»

Проект Лесі та Галі Тельнюк «Наш Шевченко» створювали протягом трьох років. До нього, окрім цього треку, увійшли ще 12 композицій.

«Кожна нація повертається до свого класика і переосмислює його, роблячи сучасним, проектуючи його спадщину на сучасну арт-площину, відкриваючи нові образи та змісти. «ТЕЛЬНЮК: Наш Шевченко» – не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоб заспівати поезію Тараса Шевченка», – пояснювали виконавиці.

Читайте також: Шевченко в ілюстраціях українських митців веде в бій, сидить у тіндері й знає про ChatGPT

«Кому Вниз» – «З «Холодного Яру»

9 березня 2014 року гурт «Кому Вниз» презентував свій четвертий студійний альбом під назвою «4». До альбому увійшли чотири треки та речитативний постскриптум на вірші поета.

«Скрябін» – «Мені однаково…»

У 2001 році гурт «Скрябін» взяв участь у проєкті «Кобзар. Нові акценти». У диск увійшло 14 пісень на слова Шевченка, виконані відомими українськими виконавцями. Андрій Кузьменко виконав пісню «Мені однаково», а також «Якось-то Йдучи Уночі».

«Мертвий Півень» – «Садок вишневий»

1996 року гурт «Мертвий півень» випустив трек «Заповіт» італійською мовою, який увійшов до однойменного альбому — «IL Testamento». У 1998-му ж до альбому «Шабадабада» увійшла також пісня «Садок вишневий» у виконанні «Мертвого півня».

Артем Пивоваров х DOROFEEVA – «Думи»

У 2022 році вийшла спільна робота Артема Пивоварова та Надії Дорофєєвої, яка стала частиною проєкту музиканта «Твої вірші, мої ноти». 

«Ми переживаємо нелегкі часи. Перебуваючи у безперервному потоці інформації, намагаємося заповнити екзистенційну порожнечу. Ми постійно в собі, наодинці зі своїми думками, з якими буває складно. Та ми маємо усвідомлювати, що кожен українець з усіма його переживаннями й складнощами потрібен своїй країні як ніколи. Україна – наша ненька, що приймає нас такими, якими ми є. Вона живе всередині нас. І те саме ми хочемо бачити в наших дітях», – зазначав Артем. 

«Фата Моргана» – «Літа орел, літа сизий»

Оновлений альбом під назвою «Кобзар» від гурту «Фата Моргана» вийшов 2015 року. До нього увійшла 21 композиція, зокрема і «Літа орел, літа сизий» на вірш Тараса Шевченка.

«Плач Єремії» – «Реве та стогне»

«Тарас Шевченко – перша українська поп-зірка. Його запрошувала до себе на прийоми знать. Його вірші російські панночки переписували собі від руки. Це була дійсно популярна людина й хіпстер свого часу. Свою знамениту фотографію у смушевій шапці він зробив для жарту. Не можна на нього дивитись, як на зашкарублий пам'ятник. Я дуже давно хотів зробити пісню з його поезії. Не міг підібратися. Хотів, щоб вона звучала сучасно й несла просвітницьку ідею. Зробив її відразу на англійській та українській мові. Бо Кобзар казав, щоб і чужого навчались, і й свого не цурались», – розповідав Тарас Чубай.

«Тартак» — «Косар»

Рок-версію на вірші Шевченка виконав Олександр Положинський. Текст пісні «Косар» – це вірш Шевченка з циклу «В казематі».

Kozak System – «Гайдамацька»

Трек «Гайдамацька» на слова Шевченка увійшов до першого альбому гурту «Шабля».

OT VINTA – «Кохайтесь, чорноброві!»

У 2015 році рівненський гурт випустив бадьору композицію на слова з поеми Тараса Шевченка «Катерина».

«Ми – гурт Ot Vinta та ансамбль сучасного танцю Light Dance Company доведемо, що на вірші Тараса Шевченка можна писати веселі пісні та робити запальні шалені кліпи. Сподіваємось, це покажуть по телевізору», – писали тоді учасники гурту.

Ірина Білик – «Бандуристе, орле сизий»

«Бандуристе, орле сизий!» – вірш Тараса Шевченка, написаний 9 травня 1840 року в Петербурзі до дня іменин Миколи Маркевича. Вірш був покладений на музику і став українською народною піснею. На музику його поклав і Олександр Тищенко, а виконала Ірина Білик.

«Тінь Сонця» – «Вітер з гаєм розмовляє»

Нова версія пісні «Вітер з гаєм розмовляє» яка вже була на демо-альбомі «За межею», у 2016 році увійшла в альбом «Буремний край».

«Піккардійська Терція» – «Ой по горі роман цвіте»

Пісня «Ой по горі роман цвіте» потрапила у п’ятнадцятий альбом вокальної формації, який був представлений у вересні 2017 року. Тоді гурт відзначав 25 років свого заснування. Музика була написана Ігорем Пелехом. А аранжування створив до пісні один із учаників-вокалістів гурту Андрій Капраль.

«Мелодія, яку створив Ігор Пелих, написана у Шевченковому стилі. Композитор дуже глибоко та вдало відчув слово Шевченка: одразу перед очима виникає ота Шевченкова хата, Центральна Україна… Відомо, що сам Шевченко любив співати, мав гарний голос, тож я, коли писав аранжування, уявляв, як би «Ой по горі роман цвіте» міг заспівати сам Кобзар. Намагався наблизитися до фолько-класичного бачення, до стилю Леонтовича, звісно, осучаснивши звучання», – зазначав один із вокалістів «Піккардійської Терції» Андрій Капраль.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024