Заслужене крадійство заслуженого

06 Липня 2023, 13:30
Фото з вистави у Волинському драмтеатрі, джерело: офіційна сторінка БЛОГ 2123
Фото з вистави у Волинському драмтеатрі, джерело: офіційна сторінка

Заслужене крадійство ідей від заслуженого артиста України Василя Гриба

На фото зверху репетиція вистави японського автора Кокі Мітані «Академія сміху» театру літературних презентацій «Вперше». Режисерка – Наталка Максимчук

А знизу – прем'єра вистави у Волинському академічному театрі цієї ж вистави. Співпадіння? Не думаю.

Режисер – заслужений артист України Василь Гриб. І все б нічого, якби не одне але...хто знайомий з п'єсою Кокі Мітані – той знає., що в оригінальному варіанті вона написана на двох чоловіків. І жодного разу (принаймні мені такі випадки не відомі) ніде не було версії жінка + чоловік. Ніде окрім театру літературних презентацій «Вперше». 

У своєму житті я робила чимало помилок. І саме такою фатальною помилкою була моя дружба з паном Грибом. Я мала необережність колись, сидячи з ним за чаюванням, розказати йому про цю п'єсу і, власне, про версію «жінка + чоловік». Наші шляхи розійшлися, у лютому я розпочала репетиції «Академії сміху» у своїй інтерпретації, адаптованій до українського сьогодення. 

Ми з акторами працюємо у вигородках

Через поважні обставини прем'єру довелося перенести. Вочевидь саме цим і скористався пан заслужений. В моїй версії події відбуваються не в Японії під час війни з Америкою, а в Україні 2023. З героями жінка + чоловік. І тут... дзвінок від давнього «друга», пан заслужений Гриб України поставив мене перед фактом, що цю версію він закріпив документально в посольстві Японії. 

Що ж, тепер то цілком законне крадійство ідеї. Браво, маестро заслужений! До речі, переклад з російської теж робила я. На афіші ані слова про Максимчук. Хоча для нашої волинської драми брехня і крадійство то, як виявляється – норма, адже коли у тебе «ксива заслуженого», ти маєш право робити все. Тобі повірять. 

Але ми не збираємося зупинятися і мовчати про це неподобство. І обов'язково поставимо свою версію восени як і збиралися. А з крадіями чужих ідей хай розбираються вищі сили. А ви, панове, коли сідатимете за один стіл з цією людиною, будьте обережні. Адже завтра він використає вашу ідею. Зло і бездарність ніколи не зупиняється.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024