«Моє натхнення – це злість»: виставка WAR 2022 Андрія Горбаля у Луцьку

12 Лютого 2023, 15:30
Виставка WAR 2022 2545
Виставка WAR 2022

В малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України триває виставка «WAR 2022» молодого луцького митця Андрія Горбаля. Це серія робіт про російсько-українську війну часу повномасштабного наступу.

Андрій Горбаль – людина відома у регіональному і національному культурно-мистецькому просторі, працює в стріт-арті, графіці й монументальному живописі. На думку голови Волинської організації Національної спілки художників Володимира Марчука, Андрій – один з найталановитіших волинських митців молодого покоління, який змістовно й влучно рефлексує на події нашого життя, цікаво експериментує в техніках і меседжах.

У 2022 році в творчому житті художника відбулося кілька непересічних мистецьких подій різних масштабів: у нього відбулася персональна виставка «Different Together» в Луцьку, він взяв участь в групових виставках «Stand with Ukraine» в Нью-Йорку (США) і «The War Map» в Герцлії (Ізраїль), представив діджитал проєкт «Cyber Dreams» в межах фестивалю «Burning Man» в Неваді (США) та долучився до NFT виставки від RD Land в Х’юстоні

(США).

Нова виставка Андрія Горбаля в Луцьку – його погляд на події російсько-української війни, яка увійшла в особливо криваву й нищівну фазу. Українські міста стали мішенями російських ракет, але й опір ворогу надпотужний – ми протиставляємо загарбнику нашу незламність і технічну винахідливість.

Журналістка Маша Пилипчук ексклюзивно для Район.Культура поспілкувалися з автором про «WAR 2022». 

– Коли і як виник задум, як реалізовувався по ходу війни? 

– Реалізовувати картини я почав з 22 лютого, наступні кілька днів почались масовані обстріли міст, звісно було не до того, будував блокпости та робив «Бандерівські смузі». Більш плідно приступив до праці вже орієнтовно через тиждень.

– Чи можна вважати збігом те, що робота над серією почалася 22 лютого?

– Ні, це не збіг, як мінімум війна триває не перший рік в Україні, а от про повномасштабне вторгнення заговорили орієнтовно на ці дати і почали масово обстрілювати схід, не так як у період АТО. Саме тому я вирішив вже починати виражати свою думку через мистецтво.

– У назвах робіт – міста Маріуполь, Вінниця, Лисичанськ... Ця серія тобою ще незавершена, адже війна триває?...

– Звісно, триває…І, на жаль, майже щодня нові втрати. Я б дуже хотів завершити цю серію, щоб почати працювати з більш приємний матеріалом, наприклад, про подвиги наших героїв, нашу перемогу та нову Україну. Але ще стільки всього недосказаного від мене, тому я продовжую працю. 

– Вразила твоя фраза «Малюю, щоб не здуріти...». Що важче – носити це в собі чи переносити емоції/думки на полотно? І як відбувається ця трансформація?

– Взагалі цю фразу сказав не я, а хтось на виставці. Я ж частково з нею погоджуюсь, але не так радикально. Носити в собі ці емоції не просто – це так, саме тому я фіксую їх на полотнах чи створюючи діджитал арт. Таким чином я частково ділюсь частиною переживань і записую в історію світу терористичні акти країни-агресора.

– Цьогоріч ти взяв участь в кількох цікавих проєктах за кордоном. Який з них для тебе став найважливішим у творчій кар'єрі? Чим саме?

– Так, з початку повномасштабної війни багато галерей звернули увагу на українських митців. З однією з таких інституцій, UART gallery, я підписав контракт співпраці. Вони допомогли мені взяти участь у виставках в Нью-Йорку, Х’юстоні, Ізраїлі, та фестивалі «Burning Man». Саме цей фестиваль завжди був і залишається моєю мрією. І цьогоріч я хоча б зміг показати своє мистецтво на діджитал виставці в співпраці з «Burning Man». Це дуже великий бонус – показувати себе на світовому рівні, надіюсь що скоро ми переможемо, зможемо вільно пересуватись по світу та розповідати ще більше про нашу культуру.

– На твою думку і з твого досвіду, який вклад українського мистецтва в майбутню Перемогу? 

– Українське мистецтво це на цей момент – надпотужна зброя. Окремі митці донатять нереальні суми для підтримки наших Збройних сил, медицини, допомагають волонтерам. Крім фінансового моменту, звісно, дуже важливо працювати в умовах війни, знаходити сили та натхнення (моє натхнення –злість), щоб чим більше ділитись зі світом злочинами росії. Тому мистецтво – це великий вклад в перемогу України.

Виставка «WAR 2022» відкрита до перегляду наживо в малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ. Також можна переглянути персональну сторінку Андрія Горбаля у віртуальній Галереї мистецтв.

Фото Тетяни ЗУБИК, Маші ПИЛИПЧУК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024